BiH
158

Protesti u Sarajevu: Demonstranti se razišli kasnije nego prethodnih dana

Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Oko 150 građana okupilo se i danas ispred zgrade Predsjedništva BiH na mirnim protestima, kako bi, kao i prethodnih 26 dana, iskazali svoje nezadovoljstvo aktuelnom vlašću i stanjem u državi.

Na protestima su mahom stariji demonstranti, među kojima su mnogi nezaposleni bivši radnici. Oni nose transparente te pištaljkama iskazuju svoje nezadovoljstvo.

Istakli su da se plenumi građana moraju vratiti na ona pitanja koja su ljude natjerala da izađu na ulice. Demonstranti su, također, za danas pripremili performans koji simbolizira sahranu bosanskohercegovačke vlasti. Naime, donijeli su vijence i bukete cvijeća te upriličili nešto poput sahrane uz povike: "Hoćemo li im halaliti?" i odgovore: "Nećemo!"

Potom su objasnili da "po starom bosanskom običaju kad se neko sahranjuje onda se spominju njegova dobra djela". Svi prisutni su zamoljeni da se pokušaju prisjetiti je li vlast za njih ikada uradila nešto dobro. Rekli su da nisu i da im "ni Bog neće halaliti".

Pripremili su i improvizovani tabut na kojem su ispisana imena nekih bh. političara na koje stavljaju cvijeće i čitaju govore koji su karakteristični za dženaze. Također, donijeli su i Knjigu radosti u koju su se upisivali.

Pozivali su druge građane da ostave besposličarenje i izađu na ulice.

Jedan od građana, koji je invalid i na proteste dolazi sa štakom, kaže da je Rom i da u 21. stoljeću živi bez krova nad glavom, a da njegova djeca, iako školovana, nemaju posao. On je penzioner sa najnižom penzijom i građane poziva da razmišljaju o tome kako dalje.

Grupa studenata Prirodno-matematičkog fakulteta, koja je u pauzi između predavanja došla da pruži podršku okupljenima ispred Alipašine džamije, ističe da oni i kolege kad god su u prilici učestvuju u protestima i kritikuju druge studente što se im se ne pridruže.

"Sigurno im je dobro kad ne izlaze na proteste", ironično zaključuju i otkrivaju da se u auli njihovog fakulteta nalazi upozorenje studentima da ne prisustvuju demonstracijama, koje je potpisao dekan, a koji je kao objašnjenje naveo sigurnosne razloge.

Demonstranti, nakon što su blokirali raskrsnicu kod Higijenskog zavoda u Sarajevu, postavili su razglas putem kojeg, kao i prethodnih dana, iskazuju nezadovoljstvo i prijedloge za rješavanje situacije.

Intoniranjem himne počeli su današnja obraćanja, a novitet je puštanje muzike da, kako kažu, skup ne bi bio monoton i da tužni govori ne bi obilježili svaki dan okupljanja. Naveli su i da ništa neće spriječiti okupljanje demonstranata svaki dan od 12 do 17 sati dok zahtjevi ne budu ispunjeni.

Najavili su i plenum građana koji će biti održan sutra, a lokacija njegovog održavanja bit će poznata tokom dana.

Današnji protesti su okončani oko 18:00 sati kada su se demonstranti razišli.