BiH
32

Završen protest u Sarajevu, danas Plenum u Domu mladih

Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Blizu 200 stotine građana Sarajeva su danas, kao i prethodnih 11 dana, izašli na ulice kako bi iskazali svoje nezadovoljstvo. Mirni protest je trajao blizu četiri sata.

Građani su se najprije okupili ispred Predsjedništva BiH, a jedan demonstrant je donio uže, svezao omču i okačio sebi oko vrata kako bi demonstrirao ono što je napisao na transparentu: "Pomozi nam Evropo, ubiše nas političari iz Federacije BiH i Republike Srpske."

Riječ je o bivšem pripadniku Armije BiH Bejdi Bunaru koji svaki dan dolazi na proteste.

"Svaka priča je suvišna i ovaj moj potez govori sve. Skačemo sa zgrada, vješamo se i ubijamo bombama. Obećali su nam posao i zlatne kašike, a mi nemamo ništa", kazao je ratni vojni invalid za Klix.ba.

Oko 13.00 sati demonstranti su blokirali saobraćajnicu kod Higijenskog zavoda u Sarajevu, skandirali "Ostavke, ostavke!", pjevali "Bosnom behar probeharao" te stvarali buku pištaljkama.

Demonstrante je podržao i profesor Pravnog fakulteta u Sarajevu dr. Zdravko Grebo. On je istakao da su protesti izraz socijalnog bunta. "Ovo je nepovratan proces. Nije tačno da ovo može biti iskorišteno za podgrijavanje međunacionalne mrženje. Ovo je bunt gladnih, bijednih, nezaposlenih i kontejnerskih penzionera", kazao je.

Na demonstracije su danas izašli i radnici preduzeća ZOI'84, koji tvrde da nisu primili osam plaća.

Demonstranti su se oko 16.00 sati uputili ka Domu mladih gdje će u 17.30 biti održan Plenum. Protesti su prošli bez incidenata.

Saobraćaj u Sarajevu je normalizovan.

Proteste ste mogli uživo pratiti na portalu Klix.ba.