BiH
561

Protesti u Sarajevu: Džemila Mujan tvrdi da ju je tuklo pet policajki

Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Na današnjim protestima u Sarajevu veliku pažnju demonstranata i medija privukla je Džemila Mujan koja je kroz plač govorila kako je navodno pretučena u sarajevskoj Prvoj policijskoj stanici gdje su je priveli u nedjelju poslijepodne.

Mujan je potom okupljenima pokazala modrice na tijelu za koje tvrdi da su joj nanijele sarajevske policajke.

Četrdesetpetogodišnja Džemila Mujan se obratila demonstrantima i održala govor pred demonstrantima ogorčenim i bijesnim zbog policijskog nasilja.

"Priveli su me u nedjelju oko pet sati kazavši kako sam napala policajca kišobranom, a nisam. Uvukli su me u auto i odvezli u stanicu. Tamo su me šest i po sati saslušavali i tukli. Pet policajki me je udaralo! Tri puta je intervenirala Hitna pomoć, ali nisam htjela da mi daju injekciju. Rekla sam im: 'Što me više boli, moja snaga je veća'. Izgubila sam živce zbog svih ovih pojedinaca koji sjede u foteljama i rade šta hoće. A sad me još policija, koja bi trebala da me štiti, tuče", rekla je Mujan okupljenima.

Mujan je kazala da trpi velike bolove. Okupljene žene su plakale, a pojedini muškarci su uzvikivali kako treba otići pred policijsku stanicu i tamo protestirati zbog onoga što su uradili Džemili.

Kazala je da su je optužili i da je plaćenik.

"Godinama sam spašavala djevojke i žene sa ulica širom Evrope, pomagala im da ne odu krivim putem. Kažu da sam se prodala i da zato protestujem. A ja im kažem da donesu te pare za koje sam se prodala pa da podijelim narodu. Uvijek sam pomagala ljudima i sada me ovo snašlo u mojoj zemlji", rekla je Mujan.

Tragom navoda Džemile Mujan novinari Klix.ba su kontaktirali Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, te Klinički cwentar Univerziteta u Sarajevu i Hitnu pomoć Sarajevu.

Iz MUP-a KS nam je saopćeno kako su 02. marta 2014.godine u 16:50 sati policijski službenici I PU uhapsili M. Dž., rođena 1969.godine u Konjicu, nastanjena u Sarajevu, zbog postojanja osnova sumnje da je počinila krivično djelo iz člana 359. KZ F BiH (Napad na ovlaštenu službenu osobu u vršenju poslova sigurnosti. Mujan je potom predata u Odsjek za zadržavanje osoba lišenih slobode MUP-a Kantona Sarajevo odakle je puštena nakon 24 sata.

Iz KCUS-a i J.U. Hitna pomoć Sarajevo nam je potvrđeno da Mujan nije primljena u ovim ustanovama, a Hitna pomoć Sarajevo nije intervenirala ni na terenu zbog pacijentice pod ovim imenom i prezimenom.