Ispaštat će građani
14

Protesti u Banjoj Luci zbog kriminaliziranja klevete i cenzure medija

E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: E. M./Klix.ba)
Na Trgu Krajine u Banjoj Luci u 12 sati počeli su protesti novinara i građana zbog najavljene kriminalizacije klevete u Republici Srpskoj koja će se danas naći na dnevnom redu Narodne skupštine Republike Srpske.
Neposredno prije početka Narodne skupštine Republike Srpske nekolicina novinara spontano se okupila za selotejpom na ustima ispred zgrade NSRS gdje su u znak protesta ukazali na banalnost Nacrta izmjena krivičnog zakona RS koji propisuje velike novčane kazne za klevete.

Predsjednik kluba novinara Banja Luka Siniša Vukelić je kazao da su polomljene olovke ispred NSRS i zalijepljena usta novinara jasna poruka. Istakao je da će pisanje vijesti biti nemoguća misija, istraživačko novinarstvo neće postojati, a to će na kraju osjetiti i građani.

S današnjeg protesta je poručeno da će usvajanjem Nacrta biti zabranjeno lopova nazvati lopovom i da će od trenutka usvajanja morati svi vagati šta će reći u javnom prostoru.

Protesti medijskih radnika i građana na Trgu Krajine organizovalo je Udruženje "Radnički pokret", a poručili su da je izglasavanje izmjena i dopuna Krivičnog zakona RS u ovoj formi znači stavljanje lanaca na noge i ljepila na usta jer neće biti načina da se iskaže nezadovoljstvo.

"Održavati ćemo proteste širom RS, a onda ćemo po potrebi organizovati i građanski neposluh. Ako se nacrt usvoji, nema prava ni radnika, ni građana, a ni medija”, poručeno je sa današnjeg protesta s Trga Krajine te su najavili potpisivanje građanske inicijative da se ovaj Zakon povuće ukoliko bude usvojen.

"Ovakvih Zakona nema ni u Sjevernoj Koreji. Kleveta nije samo kleveta. Šta god napišete na društvenim mrežama možete imati postupak. Ovo će uticati na sve osim na političare".

Inače, Vlasti Republike Srpske predložile su izmjene i dopune Krivičnog zakona RS kojima se uvode krivična djela protiv časti i ugleda, krivična djela uvrede, klevete, kao i iznošenja ličnih i porodičnih prilika za što su predviđene kazne od 5 do 50 hiljada KM.

Na navedene izmjene reagovala su udruženja novinara, Savjeti Evrope, OSCE u BiH te Delegacija EU u BiH kao i Ambasada SAD-a.