SSSBiH
0

Protest upozorenja ispred Parlamenta FBiH

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Savez samostalnih sindikata BiH (SSSBiH) danas organizuje protest upozorenja ispred zgrade Parlamenta Federacije BiH u Sarajevu.

Novoizabrani predsjednik SSSBiH Ismet Bajramović jučer je na konferenciji za novinare kazao da na protestu očekuju dvije do dvije i po hiljade učesnika.

"Protest će se održati dok traje sjednica Federalnog parlamenta, a prva tačka dnevnog reda te sjednice trebala bi biti Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o načinu ostvarivanja ušteda u FBiH. Naš osnovni zahtjev je povlačenje tog zakona", istakao je Bajramović.

On je dodao da je prijedlog tog zakona pripremljen bez konsultacija sa socijalnih partnerima, te da se njime krše odredbe Konvencija ILO-a, Evropske socijalne povelje, te derogiraju zakoni o radu, državnoj službi, namještenicima, Opći kolektivni ugovor i ranije postignuti sporazumi sa Vladom.

Sindikat jeste za smanjenje javne potrošnje, ali ne na način da se stavljaju van snage kolektivni ugovor i sporazumi za kolektivno pregovaranje.

Socijalni dijalog sa Parlamentom i Vladom, kako je dodao Bajramović, moguć je i danas u toku protesta za šta je već formiran pregovarački tim sindikata.

U Sindikatu ističu da protesti ni pod kojim uvjetima neće biti odgođeni.

U slučaju da Parlament prihvati ovaj Vladin prijedlog, kako je kazao Bajramović, spremni su na radikalnije mjere i organizaciju masovnog protesta i generalnog štrajka.