BiH
0

Protest asocijacije “Krug 99" u slučaju Matvejević

FENA
Predrag Matvejević
Predrag Matvejević
Asocijacija nezavisnih intelektualaca "Krug 99" očekuje da će demokratska javnost Hrvatske s predsjednikom Hrvatske Ivom Josipovićem na čelu spriječiti "skandalozne namjere zagrebačkog suda" u vezi sa slučajem Predraga Matvejevića.

U povodu sramnog sudbenog procesa, još sramnije presude koja književnika i univerzitetskog profesora Predraga Matvejevića stavlja u red kriminalaca najnižeg ranga, najoštrije protestiramo protiv ove sramotne rabote hrvatskog sudstva, navedeno je danas u saopćenju "Kruga 99".

Naglašava se da se "čovjek, intelektualac, akademik i sveučilišni profesor usudio dići glas i imenovati aveti prošlosti, koje, nažalost, pored tih i takvih sudova žive i djeluju među nama" te da "samo zbog toga što je kazao istinu o protagonistima fašizma morao bi robijati".

  • Svog člana Predraga Matvejevića, borca za prava čovjeka i antifašistu, jednog od najangažiranijih intelektualaca na Balkanu branimo jer i mi tako mislimo o protagonistima fašizma među piscima, a koje je Predrag Matvejević nazvao pravim imenom, stav je Asocijacije nezavisnih intelektualaca "Krug 99".