Problemi na startu
24

Prosvjetni radnici u zapadnoj Hercegovini krenuli u štrajk na početku školske godine

G. Š.
U srednjim školama u Zapadnohercegovačkom kantonu gdje je nova školska godina počela u ponedjeljak, kao i ostatku Federacije BiH, već se danas krenulo u štrajk jer su predstavnici vlasti prosvjetne radnike izigrali za potpisivanje kolektivnog ugovora.

Predsjednica Nezavisnog sindikata uposlenih u srednjim školama ZHK Jasminka Petrić za Klix.ba kaže se već danas održava štrajk upozorenja na trećem satu kako prve tako i druge smjene u svim škola u tom kantonu, te da je sinoć skupština donijela odluku i da pokrene proceduru i za generalni štrajk.

Jasminka Petric
Jasminka Petric

Iako je tek počela školska godina kako ističe na ovaj potez su primorani jer su predstavnici vlasti prekršili dogovor koji su bili postigli za potpisivanje kolektivnog ugovora u toku prošle školske godine, kada su u generalnom štrajku bili 23 radna dana i dobili obećanje da će ugovor biti potpisan do 1. marta što se nije dogodilo.

"Cijelo ljeto smo resornom ministarstvu i Vladi ZHK slali apele da nemao tekst kolektivnog ugovora i tražili da nam ga dostave, da nastavimo pregovore i završimo kolektivni ugovor.Čak je prvog jula sindikat vladi poslao dopis u kojem smo postavili rok da kolektivni ugovor treba biti potpisan do kraja jula i da ćemo u protivnom krenuti u proceduru za štrajk, ali to njih izgleda apsolutno nije bilo briga", kaže Petric za Klix.ba.

Da bi bilo gore, kako navodi na kraju su dobili tekst kolektivnog ugovora potpuno drugačiji od onoga koji su bili dogovorili, jer bi po njemu tek sada trebali početi pregovarati, što je kako tvrdi debelo neprihvatljiva obmana.

"Zbog toga smo pokrenuli proceduru za najavu generalnog štrajka i poslali resornom ministarstvu odluku da je Skupština izglasala tu proceduru. Sad oni zakonski trebaju oformiti mirovno vijeće, a mi smo im poslali svoga člana na to vijeće da ugovorite prvi sastanak. To može potrajati jako dugo ili se riješiti vrlo brzo, zavisi sve od njih", kaže Petric.

Ističe kako se nada da će predstavnici vlasti biti svjesni ozbiljnosti situacije i da ih neće primorati na generalni štrajk jer je, kako naglašava, to luksuz koji nikome ne treba.

Na kraju poručuju da prosvjetni radnici koji su od 2019. godine bez kolektivnog ugovora, sebi ne mogu dozvoliti da više rade na taj način i da se neće prestati boriti za svoja radna prava.