BiH
905

Prosvjetna inspekcija: Nastavnici Međunarodne osnovne škole stručni i imaju validne diplome

Piše: N. N.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Prosvjetni inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS izvršili su krajem prošle sedmice inspekcijski nadzor iz svoje nadležnosti u Međunarodnoj osnovnoj školi Sarajevo. Utvrđeno je da nastavni kadar ove škole ispunjava sve zakonom predviđene uvjete.

Fokus usmjerenog inspekcijskog nadzora bila je kontrola profila i stručne spreme nastavnog kadra škole, kako je precizirano zahtjevom Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS.

"Inspektorat rada, zaštite na radu, socijalne zaštite i prosvjetne inspekcije o tome je, u kasnim popodnevnim satima u petak (8. januara 2016. godine), službeno obavijestio i nadležno ministarstvo. U zvaničnoj informaciji se, između ostalog, navodi da su inspektori u skladu s ovlastima koja imaju shodno odredbama Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju KS izvršili uvid u diplome ukupno 49 uposlenih nastavnika škole, od kojih 15 nastavnika razredne nastave i 34 nastavnika predmetne nastave. Na osnovu izvršenog nadzora konstatovano je da nastavnici koji realiziraju nastavu u toj školi ispunjavaju uslove u pogledu profila i stručne spreme u skladu s nastavnim planom i programom koji je odobrilo Ministarstvo", kazala je za Klix.ba Vildana Bosno, stručna saradnica za informisanje u Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove.

Članom 5. Zakona o prosvjetnoj inspekciji KS definisano je da je kantonalni prosvjetni inspektor dužan u toku godine obaviti po jedan inspekcijski nadzor u odgojno-obrazovnoj ustanovi, neovisno o tome da li je javna ili privatna.

Međutim, godišnjim planom i programom rada Inspektorata rada zaštite na radu, socijalne zaštite i prosvjetne inspekcije predviđaju se po dva redovna nadzora u svim odgojno-obrazovnim ustanovama u Kantonu Sarajevo.

"Napominjemo da stručni nadzor u odgojno-obrazovnim ustanovama na području KS vrše savjetnici Prosvjetno-pedagoškog zavoda Ministarstva, što podrazumijeva nadzor nad organizacijom i izvođenjem nastave, radom nastavnika i stručnih saradnika, kao i direktora u školama", kaže Vildana Bosno.