BiH
273

Ministarstvo na potezu: Direktori pojedinih škola u Sarajevu ne žele u penziju

Piše: S. H.
Problemi u osnovnom obrazovanju u Kantonu Sarajevo su brojni. Nadležno ministarstvo pokrenulo je nekoliko paralelnih projekata reformskog karaktera, međutim neprihvatljivo je da još uvijek postoje direktori škola koji su odavno ispunili uslove za penziju a ostaju u radnom odnosu .

Sindikat osnovnog obrazovanja Kantona Sarajevo zaprimio je pritužbu na rad pojedinih direktora osnovnih škola u KS a prije svega direktorice OŠ Vladislav Skarić i OŠ Alija Nametak, te su od nadležnog ministarstva zatražili da ispitaju zakonitost u radu tih institucija.

Naime, nekoliko osoba je uputilo pritužbu Sindikatu osnovnog obrazovanja na nezakonit rad direktorica u spomenutim školama. Tako se navodi da je direktorica Hasiba Hasković još uvijek u radnom odnosu iako je još krajem 2014. godine ispunila uslove za penziju.

U međuvremenu ogroman broj mladih ljudi ne može dobiti posao u svojoj struci.

"Određene procedure u osnovnom školstvu u Kantonu Sarajevo se pod hitno moraju provesti. Za ovakvo stanje mnogo je krivaca. Ministar Kazazović jeste dobar čovjek ali neke stvari ne radi kako treba. Moraju se imenovati školski odbori, direktori kojima je istekao mandat moraju se poslati u penziju ali isto tako ima i jedan broj direktora, koje zbog nesavjesnog rada treba smijeniti", izjavio je za Klix.ba Saudin Sivro, predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja KS.

Iz Sindikata poručuju da su Ministarstvu već ukazali na te probleme te dodaju da direktor kojem se ne usvoji godišnji program rada treba ga odmah smijeniti, a takvih je nekoliko u KS koji ruše dignitet profesije, dodao je Sivro.