BiH
12

Prostor za piknik, igralište i šetnica u "Parku šume prijateljstva" na Grdonju

Klix.ba
Početak realizacije projekta "Park šume prijateljstva" koji će se graditi na Grdonju, najavljen je u narednih mjesec dana.

Dogovoreno je TO na današnjem sastanku predstavnika KJP "Sarajevo- šume" i Udruženja inžinjera i tehničara šumarstva FBiH (UŠIT) sa načelnikom Općine Stari Grad, Ibrahimom Hadžibajrićem.

Projekat "Park šume prijateljstva" na lokalitetu Grdonj (Općina Stari Grad Sarajevo), nastao je kao plod saradnje između Udruženja inžinjera i tehničara šumarstva FBiH (UŠIT) i Generalne direkcije za šumarstvo Republike Turske, kao simbol bosanskohercegovačkog i turskog prijateljstva i saradnje.

Općina Stari Grad Sarajevo je još prošle godine izdala urbanističku i građevinsku dozvolu za gradnju ovog Parka, međutim problem je bila infrastruktura, te se morala prilagoditi tehnička dokumentacija. KJP "Sarajevo- šume" već je izvršilo priključenje električne energije na ovom lokalitetu, međutim problem je vodosnabdijevanje.

Kako na pomenutoj lokaciji nema gradske vodovodne mreže, pristupit će se alternativnom rješenju.Na današnjem sastanku u Općini Stari Grad dogovoreno je da će "Sarajevo- šume" , uz sufinansiranje Općine Stari Grad nabaviti dva tanka za vodu, kapaciteta po 12.000 litara, čime će se riješiti vodosnabdijevanje.

Ovi radovi bit će provedeni od strane preduzeća "Sarajevo- šume" u narednih mjesec dana, a nakon toga će početi gradnja Parka koju će finansirati Republika Turska, dok će nosilac projekta biti Turska uprava za međunarodnu saradnju (TIKA) sa sjedištem u Sarajevu. Završetak gradnje "Parka šume prijateljstva" očekuje se naredne godine.

Današnjem sastanku u kabinetu načelnika Hadžibajrića prisustvovali su direktor KJP "Sarajevo- šume" Nermin Demirović i predsjednik Udruženja inžinjera i tehničara šumarstva FBiH Mersudin Avdibegović, sa saradnicima.

"Park šume prijateljstva" na Grdonju prostirat će se na površini od cca 6 ha i imat će dva ulaza sa posebno izgrađenim kapijama. Park će krasiti vidikovac sa veličanstvenim pogledom na Sarajevo i šetnica, amfiteatar koji će moći primiti 80 posjetilaca, te prostor za vježbanje opremljen savremenim spravama za vježbanje.

Predviđen je i kafe-restoran na površini od 308 m2 sa okolnom tarasom (verandom). Također, predviđen je prostor za piknike, dječije igralište sa modernim mobilijarom, fontana, te hladnjak (sjenik). Duž šetnice bit će izgrađen i drveni most, dužine 10 metara. Cijelom šetnicom bit će postavljen dovoljan broj koševa za otpatke, smjernice i znakovi upozorenja. Park će imati i javnu rasvjetu.