Tjentište
1.4k

Proslavljena 76. godišnjica Bitke na Sutjesci, antifašisti pozvani na jedinstvo protiv nacionalizma

Piše: E. A.
U Dolini heroja na Tjentištu obilježena je 76. godišnjica Bitke na Sutjesci. Članovi brojnih udruženja koja baštine tradicije antifašizma, stigli su iz gotovo svih dijelova nekadašnje Jugoslavije.

Od čuvene bitke koja je pokazala svu snagu antifašizma ovdašnjih naroda i njihovog zajedništva prošle su decenije, a iz Doline heroja upućene su poruke koje pozivaju na ponovno formiranje jedinstvenog fronta u borbi protiv nacionalizma i fašizma zbog buđenja starih ideja o nadmoćnosti nad drugima bez želje za dijalogom i kompromisima.

Iz Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske, koji je i organizator današnjeg obilježavanja, pozvali su ovdašnje narode na zajedništvo, a posebno antifašiste iz BiH, koji već godinama odvojeno organiziraju obilježavanje godišnjice Bitke na Sutjesci.

"Podjele nisu dobre, zato je važno razgovarati. Ako se ne dogovorimo danas, probajmo ponovno jer trebamo biti zajedno i nastaviti zajedno", kazao je Franjo Habulin, predsjednik Saveza antifasista Republike Hrvatske.

A zajedništvo je antifašistima u ovim vremenima potrebnije nego ikada. Jer u državama nastalim raspadom bivše domovine, jačaju snage koje nude historijski revizionizam nastojeći fašiste promovisati u antifašiste. Istovremeno ovakva i slična okupljanja antifašista pokušavaju na svaki način prikazati kao okupljanje jugonostalgičara, koje po njima nema ni formu ni sadržaj. Međutim, ovakvi skupovi mnogo su više od toga.

"Pitaju nas , sta vi to tamo idete od spomenika do spomenika. Ne idemo mi zbog ovih spomenika samo. Mi ovdje i na druga mjesta idemo zbog naše budućnosti", poručio je Sead Đulić, predsjednik SABNORA BIH.

Nakon obraćanja i prigodnog programa na centralnoj bini pored spomenika, brojne delegacije antifašista iz Slovenije, Hrvatske, Crne Gore i BiH, položile su danas cvijeće na spomen kosturnicu.

U subotu je na Tjentištu obilježena godišnjica bitke u organizaciji Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova.