Sarajevo
0

Proslavljen 4. juli Dan nezavisnosti SAD-a

FENA
Američka ambasada u BiH organizirala je večeras u Sarajevu svečani prijem povodom 4. jula, Dana nezavisnosti Sjedinjenih Američkih Država.

Američki ambasador u BiH Charles English je u svom obraćanju brojnim zvanicama kazao kako su se prije 232 godine SAD počele stvarati kao veliki eksperiment, te da je to dan rođenja američkog ideala.

Naveo je da je tada politička izjava u doba prosvjetiteljstva, Deklaracija o nezavisnosti, objavila svijetu na najjasniji način novi odnos koji pojedinac treba imati sa svojim vlastima.

Ambasador English je istaknuo da je kolektivni američki nacionalni stav da će Amerika zauvijek biti mlada država, spremna za promjene, ovisna o konceptu promjene i obnove.

-Zbog toga što znamo da imamo mogućnost da nešto poboljšamo sutra, prihvatamo ono što nije savršeno, ali što funkcionira danas. Ništa nije nepromjenjivo. Sve se može usavršiti, možda ne odmah, ali kad tad to će biti moguće, riječi su američkog ambasadora u BiH.

Osvrnuo se i na predsjedničku izbornu kampanju u SAD-u, navodeći kako činjenica da su jedna žena i jedan Afroamerikanac bili među vodećim kandidatima za najviši položaj u SAD-u pokazuje da "evolutivna promjena može donijeti čuda".

Napomenuo je također i da će građani BiH ove godine izaći na izbore, te da će odluke koje tada donesu odrediti pravac u kojem će se kretati BiH. Izrazio je nadu da će građani napraviti mudar izbor radi svoje djece i njihove djece.

Ambasador English ocjenjuje da se BiH nalazi na rakršću i da jedan put vodi prema Evropi. Taj put, međutim, zahtijeva mnogo rada i teških kompromisa.

-On zahtijeva jačanje vaših institucija što će vas učiniti kompatibilnim sa Evropom kojoj težite, ustvrdio je ambasador English, obećavši daljnu podršku SAD-a našoj zemlji.

Istaknuo je da se, bez obzira ko pobijedi na američkim izborima u novembru, predanost SAD-a građanima BiH neće promijeniti i da će ona biti snažna i energična.

Podsjetio je i na gradnju novog kompleksa američke ambasade u Sarajevu, kazavši kako to "fizičko utjelovljenje našeg prijateljstva, partnerstva i opredijeljenosti".

Svečanom prijemu povodom 232. godišnjice nezavisnosti SAD-a prisustvovali su brojni visoki gosti iz institucija vlasti BiH, predstavnici diplomatskog kora, međunarodne zajednice te javnog, kulturnog i vjerskog života BiH.