BiH
12

Propao projekt videonadzora u GRAS-ovim vozilima

Piše: M. Nukić
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
KJKP Gras je 2008. godine uveo zaštitare u sredstva javnog prijevoza. Kako je tada najavljeno, njihov zadatak bio je da "u slučaju potrebe štite građane, korisnike javnog saobraćaja, osoblje i vozila". Ipak, danas situacija nije idealna i zaštitari se mogu vidjeti većinom samo kada u prijevozno sredstvo uđu revizori.

Osim zaštitara, planirana je bila i ugradnja videonadzora u tramvaje i druga sredstva javnog prijevoza, no do toga nije došlo ni nakon šest godina. Pojedini tramvaji imali su ugrađene kamere, ali one nikada nisu funkcionisale.

"Ministarstvo saobraćaja KS je prije četiri godine uvelo videonadzor na terminal Ilidža. To se pokazalo kao vrlo dobra investicija. Nažalost, zbog nedostatka finansijskih sredstava Ministarstvo nije nastavilo projekat, tako da vozila GRAS-a nisu pokrivena videonadzorom", rečeno je za Klix.ba u Službi za odnose s javnošću KJKP GRAS.

Džeparenje i nasilje u sredstvima javnog prijevoza

Građani koji koriste sredstva javnog prijevoza nisu nikada potpuno opušteni dok se voze. Osim nasilnih slučajeva kada budu fizički napadnuti, i to ne samo putnici već i vozači GRAS-a, svakodnevnica su i džeparoši koji su se "specijalizirali" za krađu novčanika i drugih vrijednih stvari iz torbi i džepova putnika. Ono što je GRAS konkretno uradio jeste da je postavio upozorenje na staklima kod vozača na b/h/s i engleskom jeziku.

Tu su i zaštitari kojih ima, kako nam je potvrđeno u Službi za odnose s javnošću ovog preduzeća, samo 20. Kada su angažovani 2008. godine, tadašnji direktor Srećko Boškailo kazao je kako će ih biti 40. Ovaj potez je napravljen nakon svirepog ubistva 17-godišnjeg Denisa Mrnjavca koje se dogodilo u jednom od sarajevskih tramvaja.

"U okviru Službe unutrašnje zaštite KJKP GRAS trenutno je uposleno 20 zaštitara i raspoređeni su na sva četiri vida saobraćaja (autobuski, minibuski, tramvajski i tolejbuski saobraćaj). Radno vrijeme zaštitara prilagođeno je radu javnog gradskog prijevoza, odnosno traje od jutarnjeg razvoja saobraćaja pa sve do vremena njegovog funkcionisanja. Zaštitari rade u grupama i pojedinačno i u stalnom su kontaktu sa pripadnicima MUP-a KS", rečeno nam je u Službi za odnose s javnošću KJKP GRAS.

Manjak zaštitara

Broj zaštitara je tokom proteklih godina smanjen, a prema tvrdnjama građana koji koriste prijevozna sredstva, vrlo rijetko ih viđaju, obično samo u prisustvu revizora. Dakle, zaštitari uđu u vozilo sa revizorima i izađu na sljedećoj stanici, tako da se postavlja pitanje da li su oni angažovani samo kako bi zaštitili revizore ili putnike i vozače.

Prema podacima na zvaničnoj stranici, KJKP GRAS ima 50 tramvaja, 44 autobusa, 37 minibusa i 26 trolejbusa, što pokazuje da je zaštitara vrlo malo u odnosu na broj vozila. Prema podacima od prošle godine, u ovom preduzeću je bilo više od 500 radnika koji su višak. S obzirom na taj podatak i činjenicu da su revizori obučavani za zaštitare, postavlja se pitanje zašto se isto ne bi moglo uraditi s određenim brojem ljudi koji su višak.