Institut za nestale osobe
0

Pronađeni sitni fragmenti lubanje u Bugojnu

FENA
Bugojno
Bugojno
Institut za nestale osobe (INO) BiH pronašao je dijelove kostiju na lokalitetu Ivandine kuće kod Bugojna, gdje se, kako se pretpostavlja, nalaze posmrtni ostaci tri žrtve hrvatske nacionalnosti iz Bugojna, javio je danas BIRN-Justice Report.

"Našli smo sitne fragmente lubanje. Riječ je o vrlo malim fragmentima. Prema onome što sada imamo, vrlo je mala vjerovatnoća da će se iz tih ostataka moći izvući profil DNK", rekao je Marko Jurišić, član Kolegija direktora INO-a BiH.

Jurišić je objasnio da su tijela žrtava paljena više puta, što dodatno otežava proces identifikacije, ali će vještak pregledati uzorke i poslati ih u laboratoriju.

"Ako ne bude bilo moguće izvršiti identifikaciju pomoću DNK, moguće je da vještak, uz izjave svjedoka koje imamo, identificira žrtve. Ne znam da li će porodice to prihvatiti. Oni su rekli da će prihvatiti i najmanji djelić tijela koji bude potvrđen DNK metodom", objasnio je Jurišić.

Asanacija terena na području Ivandine kuće, počela je danas po nalogu Suda BiH, a nakon što je Tužilaštvo BiH sklopilo sporazum o priznanju krivice sa optuženim Enesom Handžićem. Ovaj sporazum Sud je prihvatio 18. maja ove godine.

Prema ranijim navodima iz Tužilaštva BiH, tokom pregovora o priznanju krivice došlo se do informacija o mjestu gdje se nalaze posmrtni ostaci Jadranka Gvozdena, Perice Kovačevića i Nikice Miloša.

Istražiteljske ekipe na lokalitetu Ivandine kuće bile su i u oktobru 2010. godine, ali tada nisu pronađeni ljudski ostaci, javlja BIRN.

Jurišić kaže da će asanacija na ovom mjestu biti nastavljena i narednih dana i podsjeća da se još uvijek traga za 34 nestale osobe hrvatske nacionalnosti s područja Bugojna.