BiH
0

Pronađena olupina aviona makedonske delegacije

NINA/Sarajevo-X
Olupina aviona makedonske delegacije na čelu s predsjednikom Borisom Trajkovskim nađena je u mjestu Trijebanj, Hodovo, 20 km od Mostara, javila je služba Civilne zaštite Kriznog stožera koji je formiran u Stocu, na jugu BiH.

Prema riječima glasnogovornika Davida Sullivana, potraga je jutros počela u sedam sati.

PRONAĐEN REP SRUŠENOG MAKEDONSKOG AVIONA

U mjestu Rotimlja, općina Stolac, demineri koji su uključeni u potragu za nestalim avionom makedonske delegacije, pronašli su rep aviona, saznaje NINA od deminera koji se nalaze na licu mjesta.

Naime, zbog velikog broja zaostalih mina pronađenom ostatku aviona se trenutno ne može prići. Na terenu su pripadnici SFOR-a, specijalne policije FMUP-a, Evropske policije, Civilne zaštite RS-a, kao i ekipa koja je stigla iz Makedonije kako bi pomogla u potrazi za nestalim avionom.

POKRAJ REPA SRUŠENOG AVIONA PRONAĐENA DVA TIJELA

Pripadnik mostarske deminerske službe, nakon što je helikopter Federalnog MUP-a locirao mjesto nesreće dva i pol kilometra od naselja Rotimlja, općina Stolac, prvi je došao do repa srušenog aviona makedonske delegacije pokraj kojeg je pronašao dva tijela, saznaje agencija Nina od Ismeta Jamakosmanovića, načelnika Gorske službe spašavanja stanice Sarajevo.

Na mjestu nesreće nalaze se već istražni suci. Demineri vrše razminiranje terena, a Jamakosmanović sa specijaliziranom službom očekuje da pristupi mjestu nesreće.

ZAMJENICA JAVNOG TUŽIOCA MAKEDONIJE STIGLA NA MJESTO PADA AVIONA MAKEDONSKOG IZASLANSTVA

Na mjesto pada aviona makedonske delegacije, u Rotimlju, 20 kilometara zračne linije od Mostara, stigla je zamjenica javnog tužioca Makedonije Roksanda Krstevska.

Krstevska je u kraćoj izjavi za agenciju NINA kazala kako je zahvalna na razumijevanju i svim radnjama i akcijama koje su poduzele institucije BiH. Očekuje da će se mjesto nesreće uskoro razminirati kako bi mogla prići olupini aviona.

Na mjesto nesreće također je stigla i zamjenica glavnog tužioca BiH Medžida Kreso.