BiH
0

Promovirano DVD izdanje serijala "Rijekama ka zapadu"

Klix.ba
Al Jazeera Balkans, u saradnji sa Centrom za civilizacijske studije (MEDAM) Univerziteta Bahcesehir iz Istanbula i Centrom za napredne studije (CNS) iz Sarajeva, organizirala je u nedjelju promociju dokumentarnog serijala "Rijekama ka zapadu", u sklopu koje je održana i panel diskusija o susretu civilizacija.

"Tim serijalom nismo htjeli kazati da smo mi u pravu, već smo htjeli pokazati kako su nastajale, prožimale se i opstajale različite kulture i civilizacije. Svjedoci smo da je danas civilizacija u ozbiljnoj krizi i mi trebamo otvarati puteve kako bi se ta situacija prevladala", rekao je prof. Karliaga.

"'Rijekama ka zapadu' je serijal koji je našoj publici pružio priliku, a svjedok sam da je mnogo ljudi tu priliku i iskoristilo, da mnogo toga nauči, neka znanja obnovi, a u mnogim segmentima utvrdi ona već postojeća. U današnjem vremenu brzog života, površnih pristupa stvarima i sumnjivih sistema vrijednosti, napraviti poduhvat kakav je serijal 'Rijekama ka zapadu' predstavlja pravo malo čudo. I to čudo se u potpunosti uklopilo u naš koncept, u koncept Al Jazeera Balkans, koja je tu da informira i obrazuje. Nije uvijek ni lako ni jednostavno ostati na kursu koji smo zacrtali - biti informativan i biti edukativan. 'Rijekama ka zapadu' nam je pomogao u definiranju našeg daljeg medijskog puta, naročito u onom dijelu koji zovemo dokumentarcima“, rekao je Tarik Đođić, direktor Al Jazere Balkans.