BiH
36

Promotivni sajam korisnika grantova Ambasade SAD-a

FENA
Fondacija Mozaik, u saradnji s Ambasadom SAD-a u BiH, organizirala je danas u Banjoj Luci sajam na kojem su predstavljeni projekti 38 nevladinih organizacija iz cijele Bosne i Hercegovine.

Otpravnik poslova Ambasade SAD-a u BiH Nicholas Hill je naglasio da je ovaj sajam fokusiran na projekte koji se odnose na međuetničko povjerenje.

Posjetioci su imali priliku da se na štandovima korisnika/korisnica grantova upoznaju s rezultatima projekata namijenjenih unapređenju interetničke saradnje, kao i osnaživanju mladih.

Američka ambasada je u 2013. i 2014. godini uložila 1,2 miliona KM u projekte koji su predstavljeni ovom prilikom.

Organizatori se nadaju da će sajam podstaći i druge nevladine organizacije da svojim prijedlozima apliciraju na projekte, slijedeći primjere dobre prakse korisnika grantova, kako bi i oni ostvarili rezultate koji će doprinijeti boljem životu u njihovim zajednicama, saopćili su organizatori.

I Grad Banja Luka je podržao održavanje ovog sajma, a gradonačelnik Slobodan Gavranović ističe da su još ranije prepoznali potrebu partnerskog odnosa i saradnje s nevladinim sektorom.

U tom gradu ima, kako je naveo, oko 320 nevladinih organizacija.

"To znači da u Banjoj Luci postoji snažna želja da se u brojnim sektorima organiziraju i takve organizacije preko kojih građani mogu da artikulištu svoje interese i prava", naveo je Gavranović.