BiH
103

Promocije radova profesora Fakulteta humanističkih nauka u Mostaru

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
U Mostaru su promovirane dvije stručne knjige od izuzetnog značaja za proučavanje bosanskog jezika i bosanske književnosti. Profesori Fakulteta humanističkih nauka doc.dr. Belma Šator, mr. sci Edim Šator i doc. dr. Dijana Hadžizukić promovirali su objavljenu doktorsku disertaciju doc.dr. Elvire Ćemalović-Dilberović pod nazivom "Politički diskurs u Bosni i Hercegovini" i Zbornik radova sa međunarodnog naučnog skupa posvećenog Mehmedaliji Maku Dizdaru "Slovo o Maku".

U doktorskoj disertaciji Elvira Ćemalović analizirala je jezik u političkim tekstovima objavljenim u periodu agresije na BiH, od 1992-1995. godine. Za analizu je odabrala novinske članke iz "Oslobođenja", "Ljiljana", "Dana" i "Slobodne Bosne".

Posebnu pažnju privukle su joj diskursne kategorije "Mi" i "Oni". Ovu drugu kategoriju dr. Ćemalović-Dilberović podijelila je u potkategorije na "Njih", gdje podrazumijevaju politike iz Beograda i Zagreba i "Njih", gdje podrazumijeva političke stavove Međunarodne zajednice. "Lična zamjenica prvog lica množine 'Mi' najčešće se koristila kada se želi pridobiti šira javnost", rečeno je na promociji, dok se leksema "građani" koristila u cilju izgradnje demokratskog identiteta.

Kako se radi o usamljenom slučaju istraživanja ove teme u Bosni i Hercegovini, smatra dr. Ćemalović-Dilberović, samo su odškrinuta vrata na polju daljih istraživanja, jer upotreba jezika u politici polučuje različite rezultate. "Nevjerovatno je koliko riječi imaju utjecaja na mase. Ponekad one mogu biti magični pokretači", istakla je.

Zbog nedostatka finansijskih sredstava, Zbornik radova sa naučnog skupa "Slovo o Maku" koji je održan 2012. godine objavljen je tek sada. U njemu su objavljena 22 rada profesora jezika i književnosti iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske, Njemačke i Grčke.