Javna rasprava u Stocu
0

FOTO / Projekt "Gornji horizonti" najveća prijetnja od Mostara do Jadrana

Klix.ba
Nevladina udruženja iz Stoca Forum mladih i "Obnova građanskoga povjerenja", u saradnji s Međunarodnim forumom Bosna, organizovali su jučer u Stocu javnu raspravu na temu "Opstanak Stoca i projekat Gornji horizonti".

Uvodničari u raspravi bili su stručnjaci za pitanja krša i ekologije dr. Dalibor Ballian, dr. Ivo Lučić i g. Amir Variščić, a prezentaciju o značaju vode kao sastavnog elementa kulturnog dobra održali su predstavnici Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH.

Uz dvjestotinjak građana Stoca, na skupu je bio i velik broj uzvanika te predstavnici političkog i javnog života u BiH, uključujući ministra pravde FBiH Zorana Mikulića, ministra finansija HNK-a Samira Hadžihusejnovića te zastupnicu u Parlamentu Federacije BiH dr. Selmu Jakupović.

Delegaciju Federalnog ministarstva turizma i okoliša predvodili su Mladen Rudež, zamjenik ministrice turizma i okoliša FBiH, i Josip Dolušić, savjetnik ministrice. Svoje predstavnike na raspravi delegirala su i brojna kantonalna ministarstva, uključujući ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, ministarstvo obrazovanja, kulture i sporta i ministarstvo trgovine, turizma i zaštite okoliša.

Također, u velikom broju odazvali su se i predstavnici nevladinih udruženja i međunarodnih institucija, uključujući Zorana Mateljaka ispred WWF-a (Svjetski fond za zaštitu prirode), te predstavnike udruženja Zeleni Neretva, Eko most i drugih.

Domaćine je posebno obradovalo učešće brojne delegacije iz Republike Hrvatske, članova ekoloških udruženja "Spasimo dolinu Neretve" i "Lijepa naša".

Svi govornici, uključujući i predstavnike lokalne zajednice, bili su jednoglasni u ocjeni da projekt "Gornji horiztonti" trenutno predstavlja najveću prijetnju opstanku ne samo flore i faune na ugroženim područjima sliva rijeke Neretve, nego i ljudskih naseobina na ovim područjima, od Mostara do Jadrana.

Predstavljeni su brojni dokumenti i rezultati provedenih naučnih istraživanja koji potvrđuju iznimnu štetnost projekta po ekosisteme južne Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Naglašeno je da štetne efekte nije moguće sanirati ili anulirati nikakvim tehničkim intervencijama, što pokazuju dosadašnja iskustva u realizaciji ovog i drugih sličnih projekata.

Predstavnici Federalnog ministarstva turizma i okoliša su naglasili da je ovaj organ dao negativno mišljenje o projektu "Gornji horizonti", ali da ključni problem leži u pravnoj reguliranosti pitanja, gdje ovo ministarstvo ne može izravno utjecati na realizaciju projekta, odnosno njegovo sprečavanje u susjednom entitetu. Iz ovog ministarstva najavili su pokretanje sudskog postupka protiv odgovornih institucija iz druge teritorijalno-administrativne jedinice kao krajnje mjere koja ovoj instituciji stoji na raspolaganju.

Predstavnici drugih tijela i organa koji su se obratili skupu također su iskazali spremnost da se aktivno uključe i daju doprinos inicijativi zaustavljanja realizacije projekta "Gornji horizonti" kao izvjesnog uzročnika najveće ekološke katastrofe u jugoistočnoj Evropi.

Osuđen je i postupaka Vlade Republike Hrvatske, koja je potpisivanjem sporazuma s predstavnicima entitetskih vlasti iz Republike Srpske iskazala zapanjujuću nebrigu i ignorantski odnos kako prema iznimno vrijednom i unikatnom ekosistemu ovog područja tako i prema stavu, mišljenju, ali i sudbini stanovništva nastanjenog na ovim projektom ugroženim područjima jugoistočne BiH i južne Hrvatske.

Veći broj govornika je iskazao stav da postupci Vlade Republike Hrvatske ukazuju na nepostojanje svijesti o dugoročnim interesima stanovništva. Praktično žrtvovanje krajnjeg juga Hrvatske – Opuzena, Metkovića i drugih mjesta – zbog osiguranja komfornog statusa Dubrovnika, “zlatne koke” hrvatskog turizma u elektroenergetskom sistemu je protumačeno kao kratkovidno i dugoročno štetno.

Kritike su upućene i drugim institucijama u oblasti energetike u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj koje u utrci za profitom pokazuju malo brige i interesa za očuvanjem autohtonih ekosistema.

Najavljeno je i buduće koordinirano djelovanje svih uključenih kako bi se poduzele sve mjere u svrhu obustavljanja realizacije iracionalnog, moralno i praktično neodrživog, destruktivnog projekta “Gornji horizonti”, stoji u saopćenju organizatora ovoga skupa.