Konferencija u Sarajevu
0

Projekat podrške statističkom sektoru BiH

FENA
Bosna i Hercegovina je na dobrom putu izgradnje statističkog sistema u skladu s EU standardima, a također ima dobar put da 2011. provede popis stanovništva, kućanstava i stanova.

To je rečeno danas u Sarajevu na finalnoj konferenciji povodom završetka Twining projekta "Podrška statističkom sektoru u BiH - faza III" koji je finansirala EU, a koji je implementirala Agencija za statistiku BiH u saradnji sa Zavodom za statitiku Italije - ISTAT, Statistikom Danske, Centralnim statističkim uredom Mađarske, Statističkim uredom Republike Slovenije, entitetskim zavodima za statistiku i Centralnom bankom BiH.

Po riječima direktora Agencije za statistiku BiH Zdenka Milinovića projekt je pomogao Agenciji , ali i entitetskim zavodima za statistiku u smjeru unapređenja prikupljanja podataka i u harmoniziranju statističkih metoda i statističkih informacija između te tri institucije i sa Centralnom bankom BiH, u skladu s EU standardima te je dao doprinos povećanju povjerenja u zvaničnu statistiku.

-U izgradnji svake države ključno mjesto zauzima statistika. Statistički podaci su brojke koje govore o ljudima i njihovim životima, a dužnost statističara je da te brojke učine dostupnim i lako razumljivim široj javnosti, rekao je Milinović.

Projekt je započeo 2006. godine , a njegova vrijednost je 1,44 miliona eura i podijeljen je u sedam komponenti: nacionalni računi, poslovni registri, poslovne statistike, statistika vanjske trgovine, jačanje institucionalnih kapaciteta, statistika poljoprivrede i statistika finansijskog sektora.

Ministar finansija i trezora BiH Dragan Vrankić izrazivši zadovoljstvo provedbom spomenutog projekta rekao je da je statistika nešto što je neophodno za donošenje odluka na svim nivoima vlasti, a tako i za razvojne projekte.

  • Statistika nam je potrebna za kreiranje makroekonomske i fiskalne politike i ona je najznačajniji izvor informacija zasnovan na činjenicama, rekao je Vrankić.

Tokom konferencije, Marie Bohata, zamjenica generalnog direktora EUROSTAT-a (Statistički ured EU) istaknula da je ovaj projekt razradio plan rada Agencije za statistiku BiH u narednim godinama i ojačao njen institucionalni kapacitet, jer je evidentno da do sada nije bilo dovoljno koordinacije između statističkih institucija u BiH, ali i koordinacije tih institucija s drugim institucijama.