Nije trajno rješenje
83

Prohodan put prema Smetovima kod Zenice, putnu službu angažovao ugostitelj

E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
Putne službe za zimsko održavanje na poziv ugostitelja sa zeničkog izletišta Smetovi očistili su trasu do ovog mjesta koje je ponovo dostupno građanima Zenice.
Snijeg koji je jučer jačim intenzitetom počeo padati u Zenici probleme u odvijanju saobraćaja napravio je sinoć kada je nastala totalna blokada u saobraćaju, a na više vozila je pričinjena materijalna šteta uslijed neočišćene ceste i ostvarenog kontakta sa zaštitnim ogradama.

Razlog se, ponovićemo, krije u nepotpisanom ugovoru za zimsko održavanje puteva kakav je ovaj prema izletištu Smetovi.

Problemi su nastavljeni i jutros prije nego što je putna služba na poziv vlasnika ugostiteljskog objekta u Zenici očistila put ka ovom izletištu. Nanosi snijega i led koji je i sinoć stvarao probleme građanima koji su se vraćali sa zeničkog izletišta Smetovi, jutros su dodatno otežali odvijanje saobraćaja pa je bilo nemoguće doći do Smetova.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

Nakon pisanja medija, problem je riješen trenutno, međutim, ugovor o zimskom održavanju puteva još nije riješen. Mještani koji žive uz Smetovski put, kao i građani Zenice te privrednici koji zapošljavaju u restoranu više od deset radnika ne mogu ovisiti o ličnom angažmanu zimskih službi.

Na radost Zeničana ipak će moći uživati u snježnim radostima ovog vikenda, daleko od gradskog smoga na čistom zraku.

Podsjetimo, javni poziv za čišćenje puteva, iako raspisan, završio je neuspjehom zbog nedovoljno izdvojenih sredstava iz gradskog budžeta, odnosno loše procjene.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

Gradska uprava Zenice odlučila se za ponovno raspisivanje istog poziva koji će biti završen tek 21. decembra, a ovo je ujedno apel nadležnima da se do 21. decembra pronađe privremeno rješenje adekvatnog čišćenja ove saobraćajnice.