Sastanak sa premijerom FBiH
0

Proglašenje vanrednog stanja u rudniku Breza

Sarajevo-x.com
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Nadzorni odbor Rudnika uglja Breza, u cilju zaštite sigurnosti u Rudniku i omogućavanja nastavka proizvodnje, proglasiti će 30-dnevno vanredno stanje u ovom brezanskom kolektivu.

To razdoblje bit će iskorišteno za pravljenje nove sistematizacije radnih mjesta.

Ovo je zaključak sa današnjeg razgovora premijera Federacije BiH Nedžada Brankovića, federalnog ministra energije, rudarstva i industrije Vahida Heće, predstavnika federalnih ministarstava pravde i financija i generalnog direktrora Elektroprivrede BiH Amera Jerlagića s Nadzornim odborom, menadžmentom, Sindikatom i štrajkačima Rudnika uglja Breza.

Danas je konstatirano da će, u cilju zaštite javnog interesa, biti pokrenut zahtjev za ocjenu ustavnosti presuda po kojima je Rudnika Breza dužan skupini uposlenih isplatiti zaostala primanja na temelju kolektivnog ugovora.

  Također je zaključeno kako federalna ministarstava pravde i financija trebaju utvrditi koje su to pravne mogućnosti i načini zaštite računa kompanija od izvršenja sudskih presuda koja mogu ozbiljno ugroziti njihovo poslovanje, saopćeno je iz Ureda za odnose sa javnošću Vlade FBiH.