BiH
79

Profesor Išek o Sarajevu, slobodi i neofašistima: Sjećam se ulaska partizana, ali i Nijemaca i ustaša

Piše: I. P.
Tomislav Išek je sarajevski profesor historije i stručnjak za 19. i 20. vijek. Također, on je jedan od malobrojnih građana koji se zapravo sjećaju šestog aprila 1945. godine kada su svjedočili ulasku partizana u oslobođeno Sarajevo.

Tadašnji sedmogodišnji dječak danas se sjeća marša 3. korpusa Narodno-oslobodilačke vojske Jugoslavije današnjom ulicom Mula Mustafe Bašeskije i Maršala Tita. U sastavu 3. korpusa bila je i 16. Muslimanska brigada koja je prva ušla u grad.

"Pamtim ono vrijeme kada su partizani ušli u Sarajevo i pamtim vrijeme kada su ovim gradom hodali Nijemci i ustaše. Mi smo doživjeli 6. april kao dan oslobođenja. Mi smo postali slobodi i rat je time završen", rekao je 88-godišnji Išek za Klix.ba

Pored samog čina oslobođenja kao vrhunca Sarajevske operacije koja je počela još u martu, profesor Išek ističe i prirodu oslobođenja, tj. njenu civilizacijsku važnost.

Foto: Historijski arhiv Sarajevo
Foto: Historijski arhiv Sarajevo

"Ono što je bitno jeste da je pobjedu donijela narodno-oslobodilačka vojska Jugoslavije na čelu sa Josipom Brozom Titom kao vrhovnim komandantom, a oni su bili prevashodno antifašisti. Čitav taj pokret koji se dešavao od 1941. do 1945. bio je borba protiv fašizma i nacizma - najzakletijih protivnika slobode", objašnjava Išek.

On smatra kako se današnji datum obilježava površno i da se ne ulazi u suštinu datuma i čina oslobođenja 1945. godine. Također, Išek vjeruje kako je to rezultat sistemskog odbacivanja historije.

"Osobno smatram da je danas ideja antifašizma, a zajedno sa onima koji su ostvarili i donijeli slobodu narodima i našem gradu, duboko potisnuta prvo kod onih koji ne znaju šta je bilo, a potom kod onih što znaju ali što neće to da priznaju zarad svojih velikih zabluda", rekao je Išek.

Partizani nakon ulaska u grad nedaleko od Vijećnice, 6. april 1945. (Foto: Historijski arhiv Sarajevo)
Partizani nakon ulaska u grad nedaleko od Vijećnice, 6. april 1945. (Foto: Historijski arhiv Sarajevo)

"Ja bih volio da se na svaki način obilježavaju datumi kao što je Šesti april – Dan oslobođenja našeg predivnog grada. Ipak, to je nedovoljno jer se onda narod prisjeća samo jednog dana. Ja sam za to da se ideja antifašizma promiče kao univerzalna svjetska ideja, ne kao stvar nekakvih bivših komunista, nego progresa i napretka", zaključio je Išek.

Upravo zato, dodaje univerzitetski profesor historije, obilježavanje ovakvih datuma ne bi trebalo da se svede na jedan dan. S obzirom na poplavu neofašizma u raznim vidovima i sredinama, o antifašizmu kao svjetskoj ideji treba govoriti 365 dana u godini.