Općinski sud u Sarajevu
30

Produžen pritvor Jasminu Meškoviću i Suadi Nožić

I. Č.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Produžen je pritvor predsjedniku Saveza logoraša BiH Jasminu Meškoviću i direktorici Muzeja zločina protiv čovječnosti Suadi Nožić za još dva mjeseca, potvrđeno je iz Općinskog suda u Sarajevu.

Predsjednik Mešković i direktorica Nožić su, kako smo ranije javili, uhapšeni u okviru akcije "Memori" pod sumnjom da su izdavali duple karte i sebi ostavljali novac.

Pritvor im je određen 19. decembra 2019. zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli utjecati na svjedoke i saučesnike, i zbog opasnosti da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogli dovršiti ili ponoviti krivično djelo.

Kantonalno tužilaštvo KS je, nakon što su Mešković i Nožić mjesec proveli u pritvoru, predložilo produženje pritvora za još dva mjeseca.

"Pritvor je produžen zbog opasnosti da bi osumnjičeni mogli dovršiti ili ponoviti krivično djelo", kazala je glasnogovnornica Azra Bavčić za Klix.ba.

Na ročištu za određivanje pritvora Meškoviću, održanom 18. decembra 2019. u sudnici Općinskog suda Sarajevo, izneseni su detalji o predmetu "Memori", uz ostale i da su u omjeru 50:50 štampane regularne i krivotvorene karte za "muzeje" u Sarajevu i Mostaru.

Jasmina Meškovića je prijavio njegov stariji sin.