Na zahtjev Državnog tužilaštva
0

Produžen pritvor Božidaru Kuvelji, osumnjičenom za genocid

Sarajevo-x.com
Na zahtjev Državnog tužilaštva Sud BiH je za još mjesec dana produžio pritvor Božidaru Kuvelji, osumnjičenom za genocid u Srebrenici.

Odlukom Suda, pritvor Kuvelji može trajati do 17. marta 2011. godine.

Ovog bivšeg pripadnika Centra za obuku “Jahorina” pri Specijalnoj brigadi Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) Tužilaštvo BiH sumnjiči da je u julu 1995. godine učestvovao u likvidaciji nekoliko desetina muškaraca bošnjačke nacionalnosti u Zemljoradničkoj zadruzi Kravica (općina Bratunac).

Kuvelja je uhapšen 18. januara ove godine, od kada se i nalazi u pritvoru.

Državni tužilac Ibro Bulić je zatražio produženje pritvora osumnjičenom za još mjesec dana kako bi u tom periodu saslušao još nekoliko preostalih svjedoka. Bulić je istakao da bi Kuveljin boravak na slobodi predstavljao "ozbiljne smetnje u daljnjem vođenju istrage".

“Osumnjičeni nije učestvovao sam u izvršenju krivičnog djela. U tome je učestvovao najmanje jedan vod jedinice kojoj je pripadao Kuvelja. Mnogo počinilaca tog djela je u bjekstvu, nalaze se u Srbiji, i boraveći na slobodi osumnjičeni bi mogao kontaktirati s njima", smatra Tužilaštvo.

Odbrana se protivila zahtjevu Tužilaštva ističući da je Kuvelja 15 godina na slobodi, te da je znao da se protiv njega vodi istraga, ali nikada nije utjecao ni na jednog svjedoka ili navodnog saučesnika.