Jiry Kudela
0

Proces EU integracija je proces traženja sličnosti, a ne različitosti

FENA
Češka Republika, kao predsjedavajuća Evropskom unijom, podržat će na svim nivoima BiH ukoliko ona odluči aplicirati za kandidatski status, pod uvjetom da napreduje u ispunjavanju zadataka evropskog partnerstva i procesa stabilizacije i pridruživanja, izjavio je češki ambasador u BiH Jiry Kudela u intervjuu agenciji Fena.

Ambasador Kudela je naglasio da, ako BiH odluči da su joj EU integracije prioritet, to ne smije biti samo deklarativno, nego mora slijediti ozbiljan posao na ovom planu.

Ocijenio je uspjehom to što je BiH potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, ali je upozorio kako se desilo vrlo malo na polju ispunjavanja preuzetih obaveza.

Češki ambasador je rekao da ona vrsta retorike koja se mogla čuti od bh. političara tokom prošle godine nažalost donosi jeftine političke poene, te da je u suštoj suprotnosti sa vrijednostima EU i šalje lošu poruku u svijet.

-Potrebno je shvatiti da je proces EU integracije proces traženja sličnosti i zajedničkog, a ne različitosti, spornog među ljudima, kazao je ambasador Kudela.

On je mišljenja da je najvažnije da BiH konačno ustanovi svoje prioritete - da li je bitnija EU integracija ili nešto drugo?. Ako bh. građani i njihovi političari prepoznaju da je za BiH od vitalnog značaja EU integracija, onda je osnovni prioritet vlasti da ispoštuju sve preuzete obaveze na ovom polju, dodao je on.

Češki ambasador je podržao sporazum trojice lidera iz Pruda, smatrajući kako pokazuje da je dogovor moguć. Ipak, potrebno je još mnogo truda na konkretnoj realizaciji. Kudela je stava da treba postojati otvorena šira politička debata o ovim temama, te postići što širi politički i društveni konsenzus o ovim pitanjima.

-Nadamo se konstruktivnom političkom diskursu, jer političke debate u BiH vrlo često prerastaju u nešto potpuno drugo. Istovremeno se nadam da će se uskoro dogovori o budućnosti BiH postizati kroz parlament i ostale organe. To bi bio dokaz o jačanju institucionalnog okvira BiH i mislim da bi predstavljao vrlo pozitivan signal prema EU, smatra ambasador Kudela.

On je kazao kako je bilo bitno pokrenuti pitanje ustavnih reformi, te smatra da je sporazum iz Pruda u tome pomogao, ali da je sada potrebno postići dogovor.

Govoreći o prioritetima češkog predsjedavanja EU, ambasador Kudela navodi kako su teme predsjedavanja tzv. 3E, odnosno ekonomija, energetika i Evropa i svijet.

Prve dvije teme se tiču uglavnom odnosa unutar EU, dok je treća fokusirana na odnos EU prema ostalim akterima. U ovu temu kao prioritet zapadnog Balkana spada i BiH.

-Moto našeg predsjedavanja je Evropa bez barijera. Ovaj moto se tiče kako unutrašnje tako i vanjske politike EU. Naš stav je da EU bez regiona zapadnog Balkana nije potpuna i da se treba maksimalno truditi s obje strane da ovom regionu obezbijedimo jasnu EU perspektivu. Želimo da podržimo stabilizacijske i demokratizacijske procese u ovom regionu, kao i saradnju između država regiona, rekao je češki ambasador u BiH.

On ističe kako češko predsjedavanje želi građanima regiona približiti evropsku perspektivu kroz aktivnu podršku međuljudskih kontakata i liberalizaciju viznog sistema. Napominje, međutim, da je ovo proces koji zahtijeva saradnju svih uključenih aktera i da brzina napretka određenih zemalja regiona ovisi prije svega o njihovoj sposobnosti da izvršavaju svoje obaveze iz mape puta.

Što se tiče konkretnih aktivnosti ambasade Češke Republike u BiH, Kudela navodi da će ova ambasada moto predsjedavanja realizirati kroz programe stipendiranja, kulturne projekte i projekte razvojne saradnje, kao lokalni doprinos iskustvu BiH građana sa EU.

Daljnje aktivnosti ambasade će podrazumjevati učešće u evropskom programu EUSR i drugim aktivnostima evropske zajednice u BiH, koje su vezane za promociju evropskih vrijednosti, saradnju sa Evropskim pokretom BiH u okviru Višegradske grupe, podršku regionalnoj saradnji i pomirenju kroz Vijeće za regionalnu saradnju, Međunarodni fond za deminiranje, Istraživački dokumentacioni centar, ICMP, UNHCR.