Komentari (115)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
dva prijatelja: - trebao bi podići kredit, oćeš mi biti jamac (žirant)? - ne, ja ću podići kredit, novac ću ti dati, a ti meni budi jamac.
Pametno. :-) hahahahah
dok nije bilo kredita bilo je svega, izmedju ostalog I rodbine I prijatelja, aksamluka, druzenja,... sad se samo druzimo sa poslovnim partnerima iz koristoljublja... ma kredit je jedno veliko zlo
PRIKAŽI ODGOVORE (2)
Kako ces imati ikakvu imovinu koja ce biti garant odnosno hipoteka kreditu kada su kamate u BiH medju najvecim na svijetu. Ako zelis kredit za stan, na 20 godina vratis 2,5 stanova. Mamicu im loppvsku
Da samo u usa mozes raditi i zaraditi ko insan.
Imaju ameri jednu izreku koju cesto primjenjujem u mnogim situacijama: Read the fine print.
A što se tiče BH makroekonomske krize, ja predlažem pošto BH građani imaju ušteđevine u iznosu od 9 milijardi KM, nek država BiH izdda obveznice koje će štediše BH kupiti. Na taj način država se neće zaduživati stranim organizacijama ili državama nego svojim građanima koji će i sami zaraditi kada obveznice budu zrele(dospiju na naplatu).
Uzas sto se tice kredita ALI ZATO REKLAMA TACNO U SREDINI TEKSTA SPARKASSE BANKA LIHVARIIIIIIIIII
bankrot mama
Nemojte lupati što se tiče Amerike. Ljudi rade dva,čak i tri posla da bi zaradili za kuću ili stan. A prosječni Bošnjo bi od 08-16 radno vrijeme i to po cijeli dan na facebook*u dopisivati se, a da u isto vrijeme ima i kuću i stan i vikendicu na moru. E ne može. Ne može u njemačkoj a kamoli u BiH
Sve više zaduženih i jedva se živi, a u 4 sata ne možeš maknuti autom kolika je gužva, sve više i vše auta. kada ne budemo imali za auto i cigare tad će biti lični bankrot.
Jovo, ovo o cemu ti pricas nije bankrot nego rekonstrukcija kredita. Kad vec pravite zakon radite ga po britanskom/americkom modelu gdje se dug odlukom bankrotskog sudije kompletno brise. Naravno da ovakav zakon odgovara bankarskom sistemu u BiH jer ce oni svoju lovu dobiti nazad pa makar i nakon 10 godina.
Nacrt novog zakona isključivo ide u prilog bankarima i bankama, koje imaju pravo raspolaganja cjelokupnom dužnikovom imovinom, koji otežano vraća kredit, što je još dublji vid dužničkog ropstva u koje je građane BiH uveo upravo zakonodavac koji je dvije decenije tolerirao žiranturu, pa kad su žiranti počeli dobijat sudske presude, bankarski lobi je pogurao nacrt novog zakona i sad cijelu stvar, a da bi izvukao i posljednju kap krvi i imetka od ljudi, preformulirao preko podmitljivaca u vlasti koje plaćaju i preko kojih u biti upravljaju privredom BiH..
kakav zakon o ličnom bankrotu, sudovi trebaju kao i svugdje na svijetu ekspresno rješavati naplatu po protestiranim mjenicama i plijeniti novac na računima a ako ga nema imovinu i više neće trebati ni žiranti niti će kredite podizati oni koji ih ne mogu vraćati. Uostalom u Federaciji i nema više kredita sa žirantima. A Indigo je u pravu, ima ovakvih situacija kada se falsifikuju potpisi ali su za sve ako je podnesena tužba sudu, donesene su presude u korist prevarenih a ne MKF ili banaka. Ja lično znam čovjeka kojemu su u Raiff.banci službenici falsifikovali da je žirant za 5 kredita. Službenici otpušteni a sud donio presudu u njegovu korist i oslodio ga obaveze.
Kredit treba dobiti status investicije..kao sto moze biti losa investicija i propasti..tako i kredit..ako ne moze vratiti, vozdra..ko va je kriv sto ste davali..ne moze jedna strana biti osigurana a druga sav rizik snositi..
Tako ti je u islamskom bankarstvu. I banka i dužnik snose solidarno rizik investicije. Ali lihvari sa Zapada nisu takvi. Nisu oni krivi, mi smo krivi što uzimamo kredit. Kad nam usta zinu više nego što možemo progutati.
Jedna od rijetkih stvari koja je ok u islamskom svijetu je to..
PRIKAŽI ODGOVORE (9)
INDIGO Nije dovoljan samo ni potpis, nego taj potpis mora biti ovjeren kod notara . . .kako je taj tebe uspio prevariti i još da te neko tuži i da bude siguran u tužbu, nije mi jasno . .
Sta reci nego: No shit!!!
Ne mozes danas nikome biti zirant!!! Ja znam osobu koja je mater rodenu u kredit tako uvalila! Danas svaki debil hoce da dize kredit, pa ljudi, ima ih dignu kredit da odu na more. Tuzno, ali nas narod je tako glup...
Morate priznati da se olako pristajalo da se bude zirant. Hajde, kolegicina sestra hoce da renovira stan pa cu joj pomoci. Fina zena neka. Vidi se.... Ja licno sam bila i opet bih bila zirant samo osobama ciji kredit u tom iznosu bih bila spremna isplatiti svakako (roditelji, najbolja drugarica).
Pa nova etapa, evolucija marve, jbga kad vide da mogu, narod shuti, ko konji kad im stavis ono na oci, samo vide pravo, niko da sagleda cjelu i malo siru sliku. Sad ce oduzimat fukari stanove, talit se sa ekipom kad vide da su izmuzli sta se moglo izmust od ziranata. Sprega bankarske mafije i politike, ovi politicarima sklanjaju pare, a drzava ih ne kontrolise nit sankcionise za malverzacije, gdje ce cackat mecku kad i oni peru pare preko njih. Prljava igra a ti narode samo jeftine floskule kenjaj, sikcite na politicare u prazno, ocekujte od politicara nesto, sto je samo po sebi vrh retardiranosti, ockivat od politicara nesto. Najsmjesnije u svemu, nas takvi cobani i balvani od politicara vako vozaju vec 30 godina, likovi koji nisu pricitali 3 knjige u zivotu i par crtanih romana, pa se upitam katkad, sta bi bilo da ih ima par komada koji su citali machiavelli-a nedo bog, sta bi nam tek tad radili :D
Ja bankrotiram iz mjeseca u mjesec... ne znam o cemu ovi pisu