BiH
0

Priveden Alžirac - prijetnja za nacionalnu sigurnost BiH

Sarajevo-x.com
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Inspektori Službe za poslove sa strancima BiH u Sarajevu su locirali, te u saradnji sa Federalnom upravom policije, danas i priveli alžirskog državljanina N. G., kojeg su sigurnosni organi naše zemlje proglasili prijetnjom po nacionalnu sigurnost BiH, saopćeno je iz ove službe.

Ovaj državljanin Alžira je, u skladu sa rješenjem Službe o stavljanju pod nadzor, smješten u Imigracioni centar u Istočnom Sarajevu.

Služba za poslove sa strancima će, u okviru svojih nadležnosti, u narednom periodu donijeti odluku o njegovom statusu u BiH, što uključuje i eventualno otkazivanje stalnog boravka koji ovaj državljanin Alžira trenutno uživa.

Prema nezvaničnim informacijama, radi se o alžirskom državljaninu Noureddinu Gaciu (1965.) koji od 1998. godine ima stalni boravak u BiH, a koji mu je odobrilo tadašnje Ministarstvo civilnih poslova i komunikacija. Naime, radi se o osobi koja je dosad u više navrata izlazila iz BiH i ilegalno boravila u susjednim i zemljama Evropske unije.

Prema neslužbenim informacijama, Gaci je 2007. uhapšen u Italiji, te deportovan u Alžir, ali se 2008. vratio porodici u BiH.