Ana Trišić-Babić
0

Privatna institucija Svena Alkalaja u New Yorku

SRNA
Zamjenik ministra inostranih poslova BiH Ana Trišić-Babić izjavila je da prijedlogom nove unutrašnje organizacije Ministarstva inostranih poslova /MIP/ BiH šef diplomatije BiH Sven Alkalaj stvara paralelne institucije i samostalno vodi spoljnu politiku i to u sjedištu Ujedinjenih nacija /UN/ u New Yorku.

„Nevjerovatno je da ministar formira odjeljenje MIP-a u sjedištu UN-a koje će odgovarati samo njemu. Ako to nisu greškom napisali, onda se formira privatna institucija ministra Alkalaja u New Yorku, u koju će postaviti svoje ljude da sprovodi svoju politiku“, rekla je Trišić-Babićeva za „Nezavisne novine“.

Ona je navela da Alkalaj to već radi sa Službom za informisanje MIP-a, koju je podredio samo sebi, jer saopštenja ne dobivaju ni ona ni sekretar Ministarstva Adnan Hadžikapetanović.

Prema pravilniku, koji je Alkalaj po hitnoj proceduri poslao na sjednicu Savjeta ministara i tražio saglasnost, u odjelu za koordinaciju aktivnosti Savjeta bezbjednosti u New Yorku trebalo bi da radi šest ljudi.

Trišić-Babić nije dala saglasnost na ovakav pravilnik, a nije ga prihvatio ni Savjet ministara BiH na sjednici održanoj u ponedjeljak.