Reakcija iz SDA
0

"Pritisci na medije su opasan predizborni trik Milorada Dodika"

Sarajevo-x.com
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Stranka demokratske akcije oštro je osudila odluku Osnovnog tužilaštva Banje Luke da podigne optužnicu protiv Damira Kaletovića, novinara političke emisije "60 minuta" FTV-a.

"Prijetnja novinaru smaknućem ili tačnije „metkom u čelo“ radi obavljanja svoje novinarske dužnosti, jedan je od najvećih skandala povezanih sa pritiscima na slobodu medija u našoj zemlji", poručuju iz SDA i dodaju: "Umjesto da se Tužilaštvo bavi podizanjem optužnice protiv Vitomira Popovića, o čijim je nelegalnim radnjama, umiješanosti u kriminal i proces etničkog čišćenja u Banjoj Luci upoznata šira javnost, danas ti isti optužuju novinara zbog 'nelegalnog snimanja'".

U saopćenju za javnost dalje je navedeno: "Napominjemo, radi onih koji se nazivaju pravnicima Tužilaštva Republike Srpske, da Evropska konvencija o ljudskim pravima otvara mogućnost novinarima da objave sve što snime, a u javnom je interesu. Dakle, da u njihovim foteljama sjede stručnjaci, svakako se danas ne bismo bavili problemom podizanja optužnice protiv novinara koji je radio svoj posao, nego onoga koji stoji iza sve ove priče - Milorada Dodika, opravdano najčešće teme informativne emisije '60 minuta'".