Himzo Selimović
0

"Prioritet policijskih agencija je što efikasniji odgovor na najveće sigurnosne izazove"

FENA
Himzo Selimović
Himzo Selimović
Direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Himzo Selimović je danas u Sarajevu izjavio da su prioriteti policijskih agencija u BiH u narednom periodu što efikasniji odgovor na najveće sigurnosne izazove današnjice - organizirani kriminal i terorizam.

Dakle, dodao je, što bolja saradnja i zajednički rad policijskih agencija unutar BiH i što bolja saradnja s policijskim agencijama zemalja u susjedstvu, regiji i šire.

Na novinarsko pitanje može li nam se ponoviti “Bugojno“, Selimović je kazao da trebaju, ne samo policijske agencije nego svi subjekti društva činiti sve da osiguramo, u prevenciji što sigurniji ambijent življenja i što manje mogućnosti da se dešavaju ozbiljna krivična djela.

Podsjećajući da je Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH formirana zakonom donesenim 2008. godine, a imenovanje čelnika Direkcije bilo je u martu ove godine, kazao je da, nažalost, još nije riješen trajni smještaj Direkcije.

“Osim toga, težište nam je bilo donošenje Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji, koji je usvojen. Sada treba iznaći načina za što bržu implementaciju tog pravilnika, prije svega mislim na sredstva za popunjavanje ljudi predviđenih Pravilnikom”, kazao je Selimović.

Broj uposlenih u Pravilniku koji je predviđen u organizacionoj shemi Direkcije, u skladu sa njenim nadležnostima definiranim zakonom, je 1.268 uposlenih.

“Ove godine smo dobili finansijska sredstva za prijem 35 uposlenih, jedan broj kolega ćemo preuzeti iz SIPA-e kao prateće osoblje skupa s Jedinicom za osiguranje ličnosti i objekata i Interpolom koji 1. januara 2011. godine prelaze u sastav Direkcije”, kazao je Selimović dodajući da pokušavaju iznaći način da osiguraju neophodna finansijska sredstva budžetom za narednu godinu.

Osim toga, potrebno je osigurati smještaj za centralni server za elektronsku razmjenu podataka između policijskih tijela i Tužilaštva.

“Evropska komisija treba ovih dana da raspiše tender za nabavku tog servera, a u skladu s dogovorima i sporazumima potpisanim ranije od nadležnih policijskih agencija u BiH, taj server će biti smješten u Direkciji za koordinaciju policijskih tijela”, kazao je Selimović.

Predsjedavajući Nezavisnog odbora Žiko Krunić je kazao novinarima da su organizirali sastanak s direktorima policijskih agencija na nivou države BiH jer žele da imaju potpun uvid u eventualne probleme u njihovom radu, bilo kog karaktera, počevši od logističkih, smještajnih problema, organizacionih, bez ulaženja u operativni rad tih agencija.

“Želimo kao tijelo parlamenta BiH biti u situaciji da možemo kvalitetno izvijestiti parlament o tim svim uslovima i, eventualno, problemima s kojima se oni suočavaju u radu”, kazao je Krunić.

Dodao je da su od direktora novouspostavljene Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH željeli čuti da li oni imaju neke veće probleme u vezi sa smještajem agencije, organizacijom, odobravanjem sredstava za njihov rad i da vide koliko ova agencija ima potpun uvid u rad svih drugih sigurnosnih agencija koje djeluju u BiH.

Što se tiče stanja sigurnosti, Krunić je kazao da su zadovoljni onim što su čuli od predstavnika nadležnih agencija.