Sastanak u Cik-u BiH
10

Prioritet izmjena Ustava BiH i Izbornog zakona je primjena presuda Evropskog suda za ljudska prava

S. Š.
Foto: T. S./Klix.ba
(Foto: T. S./Klix.ba)
Nakon održanih sastanaka sa predstavnicima Koalicije "Pod lupom" i Transparency International BiH, danas je Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine održala sastanak sa predstavnicima nevladinih organizacija okupljenih oko Deklaracije o ustavnim i drugim reformama BIH na putu u EU i NATO.

U ime nevladinih organizacija sastanku su prisustvovali Aida Daguda, direktorica Centra za promociju civilnog društva, Emir Zlatar, generalni sekretar Vijeća kongresa bošnjačkih intelektualaca, potpredsjednik Srpskog građanskog vijeća BiH Rajko Živković i potpredsjednik Hrvatskog narodnog vijeća Marinko Pejić.

Predsjednik CIK-a BiH Suad Arnautović je govorio o trenutnim aktivnostima Centralne izborne komisije BiH, a posebno o aktivnostima na provođenju "Testnog projekta podrške Europske Unije za uvođenje novih tehnologija u izborni proces u BiH".

Predstavnici nevladinih organizacija su pozdravili napore Centralne izborne komisije BiH da se izborni proces u Bosni i Hercegovini unaprijedi uvođenjem novih izbornih tehnologija.

Organizacije civilnog društva okupljene oko Deklaracije o ustavnim i drugim reformama BIH na putu u EU i NATO ostaju čvrsto opredjeljene da je prioritet neophodnih izmjena Ustava BiH i Izbornog zakona BIH implementacija svih presuda Evropskog suda za ljudska prava i smatraju da je nužno odmah pristupiti izmjenama Izbornog zakona BiH, koje se odnose na integritet izbornog procesa i upotrebu izbornih tehnologija na biračkim mjestima u BiH u oktobru 2024. godine.

U narednom periodu bit će nastavljena saradnja između Centralne izborne komisije BiH i domaćih i međunarodnih organizacija koje zagovaraju reformu izbornog zakonodavstva u smislu jačanja integriteta izbornog procesa u BiH.