BiH
451

Prijeti li katastrofa: Nivo rijeka raste, Bosna će još više preplaviti Doboj

Piše: N. J.
Doboj
Doboj
Vodostaj rijeke Bosne u Maglaju je u blagom porastu, dok je u Doboju u značajnijem porastu i u tom se gradu mogu očekivati još veći problemi, iako je veliki dio Doboja već pod vodom, potvrdio je za Klix.ba direktor Agencije za vodno područje rijeke Save Sejad Delić.

On je istakao da nivo većine rijeka u slivu Save dramatično raste.

"Teško je govoriti o tome približavamo li se nekoj katastrofi, jer to ovisi o novim padavinama i njihovom intenzitetu, kao i dosadašnjim štetama koje će tek biti utvrđene nakon povlačenja vode. Međutim, situacija je teška u srednjem toku rijeke Bosne, te dalje kako se ona kreće prema svome ušću", rekao je Delić.

Prema posljednjim informacijama kojima raspolaže, u Zenici je vodostaj rijeke Bosne u blagom povlačenju.

"Voda se počela preljevati na bulevar, ali je onda stala i počela se postepeno povlačiti. U Maglaju, koji je zbog poplava već sada u dosta teškoj situaciji, je vodotok Bosne u blagom porastu, dok je u značajnijem porastu u Doboju, odnosno kako Bosna ide prema svome ušću", pojašnjava naš sagovornik.

Ističe kako je Agencija već proglasila redovnu odbranu od poplava, dok bi već sutra ujutro mogla biti proglašena vanredna odbrana od poplava, budući da se voda ulijeva u rijeku Savu čiji vodotok raste i 10 cm na sat.

"Tako bi već sutra mogli biti ugroženi Odžak, Orašje, Domaljevac, Bosanski Šamac i Brčko, i tada bismo proglasili vanrednu odbranu. Iako, već dosad smo poduzeli mnogo na odbrani od poplava, uključujući postavljanje vreća sa pijeskom itd, ali vanredna odbrana uključuje opću mobilizaciju kako civilne zaštite tako i građanstva", naveo je Delić.