BiH
0

Prijedor: Obilježeno 70 godina od osnivanja prve partizanske avijacije

SRNA
Prijedor
Prijedor
Na prijedorskom aerodromu "Urije" danas je otvoreno rekonstruisano spomen obilježe prvim pilotima partizanske avijacije Franji Kluzu i Rudiju Čajavcu, čime je na prigodan način obilježeno 70 godina od osnivanja Prve partizanske avijacije.

Sekretar Aero kluba "Prijedor" Nebojša Nožinić potvrdio je da je spomenik prvim partizanskim pilotima podignut 1967.godine i da je ovo njegova druga rekonstrukcija.

"Zahvaljujući razumijevanju i pomoći prije svega opštine, a onda i republičke i opštinske organizacije SUBNOR-a ovaj je spomenik rekonstruisan upravo povodom jubileja 70 godina od stvaranja prve avijacije i 60 godina od osnivanja ovdašnjeg aero kluba", rekao je Nožinić.

Predsjednik SUBNOR-a Republike Srpske Blagoje Gajić podsjetio je da je 23.maja 1942. godine organizovan prelet iz neprijateljskog vazduhoplovstva tadašnje NDH u mjesto Urije, odnosno možda jedinu slobodnu teritoriju u vrijeme najvećih borbi u Evropi.

"U avionima koji su preletjeli bili su piloti Franjo Kluz i Rudi Čajavec, kao i mitraljezac Milutin Mišo Jazbec. Ovdje ih je dočekao Ivica Mitričić koji će kasnije postati mitraljezac Kluza i koji je izvršio tehničke pripreme za prihvat aviona", rekao je Gajić.

On je potvrdio da istorijske činjenice pokazuju da je to bila prva i jedina avijacija u Evropi u to vrijeme kojom je raspolagao jedan pokret otpora kakav je bio status Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije.

U okviru radova koje je izvodilo preduzeće "Jeftić" obavljena je rekonstrukcija i uređenje vertikale krila aviona koje je bilo okosnica ovog spomen obilježja, te uređenje oplate i prilaza spomeniku.