BiH
6

Prijedlog Zakona o praznicima BiH nije dobio podršku

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH na današnjoj sjednici nije prihvatio negativno mišljenje Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH o Prijedlogu zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Predloženi zakon vraćen je Zajedničkoj komisiji na ponovno razmatranje i dostavljanje novog mišljenja.

Vijeće ministara BiH utvrdilo je prijedlog ovog zakona kojim se ova oblast usklađuje sa standardima Evropske unije.

Predstavnički dom danas je obustavio proceduru za Prijedlog zakona o pravima žrtava torture, čiji su predlagači poslanici Azra Hadžiahmetović i Beriz Belkić, nakon što je predloženi zakon drugi put dobio negativno mišljenje Zajedničke komisije za ljudska prava, prava djeteta, mlade, imigraciju, izbjeglice, azil i etiku.

Nije prihvaćen zaključak koji je predložila poslanica Azra Hadžiahmetović da se zaduži Vijeće ministara BiH da u roku od 90 dana pripremi i dostavi u parlamentarnu proceduru zakon o pravima žrtava torture. Ovaj zaključak nije dobio potrebnu podršku poslanika iz RS-a.

Zakonodavna procedura je danas obustavljena i za Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o krivičnom postupku BiH, čiji je predlagač Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Prijedlog zakona o praznicima Bosne i Hercegovine, koji je predložio poslanik Denis Bećirović, nije dobio podršku u prvom čitanju.

U prvom čitanju je podržan Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o graničnoj kontroli, koji je predložilo Vijeće ministara BiH.

Prihvaćena je odluka o imenovanju članova Komisije za odlučivanje o sukobu interesa. Iz Predstavničkog doma to su poslanici Nermina Zaimović-Uzunović, Lazar Prodanović i Zvonko Jurišić, a iz Doma naroda delegati Staša Košarac, Borjana Krišto i Halid Genjac.

Inicijativa poslanika Kluba SDPBiH kojom bi se zadužio Predstavnički dom da formira privremenu komisiju za utvrđivanje ukupne potrošnje budžetskog novca na ime prihoda i privilegija koje se ostvaruju po osnovu obavljanja dužnosti u institucijama BiH nije dobila potrebnu podršku poslanika.

Usvojen je Izvještaj o radu Privremene zajedničke komisije oba doma Parlamentarne skupštine BiH za izradu prijedloga izmjena i dopuna Poslovnika Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i Poslovnika Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Predstavnički dom je dao saglasnost za ratifikaciju nekoliko ugovora i sporazuma.

Naredna sjednica Predstavničkog doma PSBiH trebala bi biti 13. marta.