Reakcija na Komšića
51

Prijedlog Marine Pendeš dobio podršku delegata, zatraženo hitno usvajanje i u Predstavničkom domu

N. V.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
U Domu naroda Bosne i Hercegovine usvojen je prijedlog koji je HDZ-ova Marina Pendeš uputila u parlamentarnu proceduru, a koji se tiče izmjena Zakona o odbrani BiH s ciljem preciziranja načina imenovanja generala na pozicije u Oružanim snagama BiH.

Pendeš je u obrazloženju prijedloga navela da je razlog "popunjavanje pravne praznine u važećem propisu", no do toga dolazi nakon odluke predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića da izmijeni prijedlog Ministarstva odbrane BiH o kandidatima za imenovanje generala iz reda hrvatskog naroda u Zajednički štab OS BiH.

Komšić je umjesto Marka Stojčića, što je prijedlog zamjenika ministra odbrane iz HDZ-a, postavio Martina Propadala s objašnjenjem da Stojčić nema odgovarajuću diplomu i da ga je potrebno penzionisati. Zbog toga, njegov prijedlog nije podržan na kolegiju Predstavničkog doma BiH, odnosno Komšićev prijedlog nije dobio podršku Parlamentarne skupštine BiH.

Međutim, kako zakon uopšte ne propisuje šta raditi u slučaju da Parlamentarna skupština BiH ne potvrdi imenovanje iz Predsjedništva BiH, a po prijedlogu Ministarstva odbrane, odluka Predsjedništva BiH se smatra valjanom i novi general može preuzeti mandat.

Zbog toga, Pendeš traži da se u Zakon o odbrani BiH u članku 24. 27. i 30. u stavu 1 na kraju teksta doda rečenica: "Ukoliko Parlamentarna skupština ne potvrdi odluku Predsjedništva u propisanom roku, ministar odbrane dostavlja novi prijedlog Predsjedništvu u roku od 15 dana".

Njen zahtjev je usvojen po hitnoj proceduri u Domu naroda te je usvojen i zaključak kojim se traži od Predstavničkog doma da izmjene Zakona o odbrani BiH također usvoji po hitnoj proceduri. Protiv ovoga su bili Šefik Džaferović, Dženan Đonlagić, Safet Softić i Džemal Smajić, dok su suzdržani bili Kemal Ademović i Zlatko Miletić.