BiH
70

Prije godinu dana otišao je veliki fra Luka Markešić

FENA
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Hrvatsko narodno vijeće (HNV) BiH danas je u Sarajevu upriličilo komemoraciju povodom prve obljetnice smrti fra Luke Markešića, bivšeg predsjednika HNV-a BiH i bh. franjevca.

O njemu su tom prilikom govorili bivši predsjednik HNV-a BiH i gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić, izvanredni profesor na Pravnom fakultetu u Leipzigu Edin Šarčević i profesor Sveučilišta u Zagrebu Ivan Markešić.

"Čini se neobičnim da se jedan svećenik fratar toliko angažirao izvan svog svećeničkog poslanja i da je toliko zbog toga trpio. Međutim, fra Luka je tvrdio da njemu njegova vjera nalaže takav angažman i to ne bilo kakav, nego onaj protiv zla a na strani dobra. Suprostaviti se zlu ovdje i sada za njega nije bilo stvar politike, nego zahtjev vjere", istakao je Komšić.

Luka Markešić, podsjeća, bio je predsjednik HNV-a BiH, profesor na Franjevačkoj teologiji u Nedžarićima, jedan od pokretača "Svjetla riječi", teolog i političar sa respektabilnim opusom.

"On nije gradio političku karijeru, ostao je skromni fratar, običan, neposredan i uz ljude. Aktivno je branio svakog čovjeka", kazao je Komšić, naglasivši da je ovom prilikom pročitao svoj tekst o Markešiću.

Iako je fra Luku upoznao godinu dana prije smrti, koja ga zadesila 7. augusta 2014. godine, profesor Šarčević kazao je da je 20 godina ranije Markešić ulazio u njegov život kao "rijetko hrabar glas pravde i razuma".

"On politiku iz moje perspektive nije naprosto dogmatizirao ili artikulirao kao teorijski postulat i centrirao samo na etiku dobra, nego je praktičnim djelovanjima politici davao ljudske obrise. Radi se o političkom djelovanju fra Markešića koje izvor ima u kršćanstvu i koje je usmjereno prema ljudskom oblikovanju socijalnih odnosa", istakao je Šarčević.

Navodeći citat Luke, koji govori o zadaći ostvarivanju ljudskih prava kao posebnom moralnom imperativu koji ima svoje korijene u religiji Šarčević kaže da "taj stav upućuje na odbranu univerzalnosti ljudskih prava argumentom zajedničkog osnova odnosno utvrđivanjem supstance koja je zajednička svim kulturama i narodima".

Uvjeren je da pojam dobra i praktična politika Markešića mogu poslužiti svima kao dobar uzor, koji treba slijediti.

"Otišao je vjerni promicatelj ideja Hrvatskog narodnog vijeća BIH u čijem je utemeljivanju sudjelovao. Za njega je BiH bila širok prostor na kojem su mogli i trebali živjeti svi njezini građani bez obzira na nacionalno i religijsko pripadanje. Nije prihvaćao isključivost niti ekskluzivnost nacionalnog prostora", kazao je Markešićev rođak i profesor na Sveučilištu u Zagrebu Ivan Markešić.

Ističe da je fra Luki HNVBiH značio mnogo, a "smatrao je da treba omogućiti ljudima koji se još boje i koji su u strahu da otvoreno pogledaju istini u oči, jer samo istina u konačnici jedino može osloboditi čovjeka od njegovih teških zabluda i ropstva lažnim nacionalnim mitovima".

"Njegova neispunjena želja ostala je da se prošle godine povodom 20 obljetnice HNVBiH sazove i održi novi Sabor Hrvata BiH", kazao je profesor Markešić na komemoraciji povodom prve obljetnice smrti fra Luke Markešića, bivšeg predsjednika HNV-a BiH.