BiH
1

Prihvaćena strategija borbe protiv korupcije u RS-u

FENA
U Narodnoj skupštini Republike Srpske danas je usvojena Strategija borbe protiv korupcije do 2017. godine, o kojoj je vođena višesatna burna rasprava poslanika vladajuće većine i opozicije.

Dok opozicija optužuje vlast da se samo deklarativno zalažu za borbu protiv korupcije, da nema političke volje da se ona provode te da je i ovaj dokument "samo mrtvo slovo na papiru“, u vladajućim strankama to negiraju i navode da je kriminala i korupcije bilo i prije njihovog dolaska na vlast.

O ovoj srategiji diskutiralo je 29 poslanika, a bilo je i 79 replika i krivih navoda.

U “Danu za glasanje” poslanici su podržali i ostale tačke razmatrane tokom trodnevnog zasjedaja, među kojima i Nacrt izmjena i dopuna zakona o osnovnom obrazovanju i vaspitanju, kojim je predviđeno da vjeronauka postaje obavezan predmet koji se izučava do kraja osnovnog obrazovanja, ukoliko se roditelji opredijele da im djeca pohađaju tu nastavu.

Prihvaćen je budžet Regulatorne komisije za energetiku RS-a za 2014. godinu, koji je planiran u iznosu od 2.409.000 KM i veći je od budžeta 2013. godine za 4,13 posto.

Ova tačka je izazvala također burnu raspravu, tokom koje je predsjednik parlamenta RS-a Igor Radojičić optužio PDP da je u februaru 2003. predložio akcioni plan privatizacije "Elektroprivrede RS”, prema kojem su do 2006. godine trebale da budu prodate sve termo i hidroelektrane u RS-u.

Odgovorio mu je poslanik PDP-a Velimir Sakan, ističući da, s obzirom na tadašnji sastav Vlade RS, PDP po broju ministara nije imao kapacitet da izglasa odluku o prodaji "Elektroprivrede".