BiH
0

Prihvaćen Prijedlog zakona o finansijskoj konsolidaciji Željeznica

FENA
Obiman dnevni red 7. redovne sjednice Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH koja je otvorena jutros u Sarajevu konačno je utvrđen oko 14 sati i odmah zatim otvorena rasprava o Prijedlogu zakona o finansijskoj konsolidaciji JP Željeznice FBiH d.o.o Sarajevo za period 1. januar 2008. do 31. decembra 2012.

Prijedlog zakona prihvaćen je potom većinom glasova, a predložila ga je federalna Vlada i to po hitnom postupku. Prihvatanju zakona oštro se protivila opoziciona Demokratska narodna zajednica (DNZ).

Resorni federalni ministar prometa i komunikacija Nail Šećkanović obrazložio je prije izjašnjavanja poslanika da je 179,8 miliona KM potrebno za finansijsku konsolidaciju Željeznica FBiH, predloženu u zakonu, što podrazumijeva i izmirivanje dijela obaveza nastalih na osnovu kredita. Od ukupnog predloženog iznosa, 61,7 miliona potrebno je za iduću godinu, a dio novca za 2008. - 10,8 miliona KM, bit će vraćeno u federalni budžet, izjavio je Šećkanović.

Kao jedan od razloga za hitno donošenje, naveo je da će zakon biti ključan za fokusiranje menadžmenta na obnovu i razvoj željeznica u FBiH.

Na Šećkanovićevo obrazloženje oštro je ragirala poslanica DNZ-a Hafeza Sabljaković. Okvalificirala je predloženi tekst kao "vrhunac korupcije, kriminala i lopovluka". Njegovim prihvatanjem u Parlamentu, ustvrdila je, Federacija će iz svog budžeta "pokrivati gubitaše" jer je, prema njenim riječima, od rata naovamo Federacija dobila oko 450 miliona KM međunarodnih kredita za željeznice, a rezultata nije bilo niti je jasno šta je bilo s novcem.

"Mi danas treba da prihvatimo zakon, ne znajući da li je ikad podnesena krivična prijava za ono što je napravljeno", njene su riječi.

Na istup Hafeze Sabljaković reagirao je poslanik Socijaldemokratske partije BiH i bivši federalni premijer Alija Behmen riječima da "on ne bi olako etiketirao" prije nego pred sobom bude imao pokazatelje iz Željeznica.

Na dnevnom redu ove sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH je i Nacrt budžeta FBiH za 2008. godinu, ali, prema tvrdnjama iz rukovodstva Doma, danas ne bi trebalo da bude otvorena rasprava o ovom dokumentu, pa ni sutra, kada će sjednica biti nastavljena.

Zbog veoma obimnog dnevnog reda, sjednica će biti održana u više nastavaka, pa bi rasprava o budžetu, prema riječima dopredsjedavajućeg Doma Marinka Čavare, mogla biti otvorena možda iduće sedmice.

Na inicijativu poslanika Narodne stranke "Radom za boljitak" Branka Vujevića, jedna od tačaka dnevnog reda je i aktuelno poskupljenje osnovnih životnih namirnica u FBiH, ali je pozicionirana na 18. mjestu u konačnom dnevnom redu. To znači da će rasprava o tome biti otvorena u nekom od narednih nastavaka ove sjednice. U novinarskim krugovima ovo je prokomentirano šaljivo - rasprava će biti otvorena kad se cijene u Federaciji stabiliziraju.

Politika privatizacije državnog kapitala u FBiH je također jedna od tačaka dnevnog reda.

U ovom materijalu Vlade FBiH navedeno je da politika privatizacije u Federaciji u osnovi treba da ima ubrzanje ovog procesa, prelazak na tržišno privređivanje privatizacijom ukupnog državnog kapitala većeg od 51 posto, razvoj primarnog i sekundarnog tržišta kapitala.

Zbog podrške ubrzanom razvoju, ostvarenje prihoda od privatizacije strateških preduzeća treba da bude oko četiri milijarde KM, a donošenje zakona o kontroli privatizacije je propratni akt čije donošenje predlaže Vlada u ovom svom materijalu.

Sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH je u toku.