Slučaj Ganić
0

Prigovor odbrane sud će razmatrati sredinom jula

SRNA
Ejup Ganić (Foto: AP)
Ejup Ganić (Foto: AP)
Prigovori odbrane Ejupa Ganića, člana ratnog Predsjedništva BiH, na nadležnost britanskog suda i zloupotrebu postupka rješavaće se zajedno sa zahtjevom Srbije za njegovo izručenje sredinom jula, saopštio je Damir Arnaut, član Ganićevog pravnog tima.

Ročište pred Westminsterskim sudom u Londonu održano je na zahtjev odbrane Ejupa Ganića. Arnaut je rekao da je odbrana zadovoljna ishodom današnjeg ročišta, navodeći da je "sudija ponovio stav da postoji sumnja da se radi o političkom procesu", prenose federalni mediji.

Prema njegovim riječima, srpska strana dostavila je sve dokaze koje planira koristiti u ovom postupku.

Glavna rasprava, na kojoj bi trebalo da bude razmatran zahtjev Srbije, ranije je zakazana za period od 5. do 9. jula. 

Ganić, član ratnog Predsjedništva BiH, uhapšen je 1. marta na aerodromu u Londonu na osnovu zahtjeva Srbije, čije ga pravosuđe sumnjiči za ratni zločin zbog napada na kolonu JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu u maju 1992. godine.

On je 11. marta ove godine uz kauciju pušten iz pritvora, i do okončanja sudskog postupka ne smije napuštati Veliku Britaniju.

U zločinu u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu ubijena su 42 vojnika tadašnje JNA, ranjena su 73 vojnika, a 215 ih je zarobljeno.