Kompleksna situacija
53

Priča o stečaju u dva rudnika u FBiH nije završena: Ko ga može pokrenuti i da li je realna opcija

A. K.
Foto: D. Z./Klix.ba
Foto: D. Z./Klix.ba
Informaciju o mogućem stečaju u dva rudnika iz sastava koncerna Elektroprivrede BiH rudari su dočekali "na nož", a da prijedlog takvog postupka postoji potvrđen je sa svih strana.
Iz Vlade FBiH, ali i Elektroprivrede BiH navode da oni nisu nadležni za pokretanje predstečajnog, odnosno stečajnog postupka u rudnicima, već da je to na teretu uprava rudnika.

Naime, prije nekoliko dana grupa rudara iz Rudnika uglja Kreka iz Tuzle te Rudnika mrkog uglja Zenica iz tog grada održali su protestno okupljanje, tvrdeći da postoji odluka o pokretanju predstečajnog, odnosno stečajnog postupka u ta dva društva. Odluku je kreirao Nadzorni odbor Elektroprivrede BiH, a takvom potezu rudari su se oštro usprotivili.

Nakon toga, Samostalni sindikat radnika rudnika FBiH dobio je pismeno izjašnjenje federalne vlade, a na osnovu radničkog zahtjeva za prestanak provođenja aktivnosti Elektroprivrede BiH u vezi obezbjeđenja uslova za realizaciju odluke o stečaju u navedena dva rudnika.

U dostavljenom izvještaju, između ostalog se navodi da je Vlada FBiH donijela zaključak kojim je zadužila Elektroprivredu BiH da dodatno sagleda i analizira pokretanje predstečajnog, odnosno stečajnog postupka nad rudnicima, vodeći računa o potrebnim količinama uglja u narednim godinama i elektroenergetskom bilansu.

U svom dopisu Vlada FBiH tvrdi da je odluku o pokretanju predstečajnog, odnosno stečajnog postupka potpisao generalni direktor i predsjednik Nadzornog odbora Elektroprivrede BiH te da im je dostavljena putem Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije.

"Shodno Uredbi o vršenju ovlaštenja u privrednim društvima sa učešćem državnog kapitala iz nadležnosti FBiH, Vlada FBiH ne vrši ovlaštenja u spomenutim rudnicima te iz tog razloga Vlada FBiH nije nadležna za davanje saglasnosti za pokretanje predstečajnog, odnosno stečajnog postupka za rudnike koji su u sastavu Koncerna EPBiH", ustvrdili su iz Vlade FBiH.

Ko može pokrenuti stečaj

S druge strane, na zahtjev o očitovanju, sindikatu su odgovorili i iz Elektroprivrede BiH, potvrdivši da je Nadzorni odbor tog javnog preduzeća 26. januara ove godine razmatrao i prihvatio informaciju o načinu i uslovima za pokretanje stečajnog postupka za Rudnik uglja Kreka d.o.o. Tuzla i Rudnik mrkog uglja Zenica d.o.o. Zenica, ali nije donio odluku o stečaju kako se navodi u aktima sindikata, niti je kao vlasnik rudnika ovlašten donijeti takvu odluku.

"Po odredbama Zakona o stečaju prijedlog za pokretanje predstečajnog postupka može podnijeti stečajni dužnik, odnosno direktor rudnika, ili neki od povjerilaca uz saglasnost stečajnog dužnika, dok prijedlog za pokretanje stečajnog postupka može podnijeti stečajni dužnik, odnosno rudnik uglja ili neki od povjerilaca. U svakom slučaju potrebno je utvrditi postojanje prijeteće platežne nesposobnosti ili platežne nesposobnosti", kaže se u dopisu.

Dalje se ističe da uime stečajnog dužnika, prijedlog za pokretanje predstečajnog/stečajnog postupka podnosi organ ovlašten za zastupanje, u konkretnom slučaju uprava, odnosno njen jedini član, direktor rudnika uglja.

"JP Elektroprivreda BiH (uprava i nadzorni odbor društva), nažalost ne može podnijeti prijedlog za pokretanje stečajnog postupka kao vlasnik rudnika, takav prijedlog može podnijeti samo povjerilac rudnika uglja, koji ima pravni interes", piše u dopisu.

Generalni direktor i predsjednik Nadzornog odbora Elektroprivrede BiH Admir Andelija i Izet Žigić, rudare su podsjetili da je u rudnike Kreka i Zenica dosad uloženo blizu 400 miliona KM, ali da ti rudnici imaju velika zaduženja i ne mogu plaćati ni tekuće obaveze.

Ponuda rudarima da preuzmu upravljanje rudnicima

Razlog je, kako oni tvrde, očigledan nerad, tehnička, tehnološka i radna nedisciplina zdušno podržavana od rukovodstva sindikata, kojeg su pozvali da predlože uprave navedena dva rudnika.

"Nudimo vam da lično predsjednici sindikalnih organizacija navedenih rudnika preuzmu rukovođenje ovim rudnicima, a predsjednici sindikalnih organizacija pogona preuzmu upravljanje pogonima te na taj način iz neformalnih upravljača rudnika pređu u formalne upravljače rudnicima. EPBiH će izmjenom akata rudnika omogućiti uslove za provođenje ovih aktivnosti, pa vam isto nudimo i za druge rudnike u sastavu koncerna", ponuda je navedena u dopisu.

Kada je riječ o rudarima, oni kažu da stečaj kao takav ne prihvataju, ističući da isto tako njegova realizacija nije realna.

"Mi ne želimo razmišljati o stečaju jer su rudnici prijeka potreba u narednim godinama, bez obzira na priče o dekarbonizaciji. Dok se ne steknu uslovi da obnovljivi izvori preuzmu primat u proizvodnji električne energije, mi moramo biti prisutni. Dakle, stečaj je nemoguće provesti u trenutnim uslovima. Tome ide u prilog i odatak da više od 95 posto svoje proizvodnje rudnik usmjerava ka Termoelektrani Tuzla, uz sve ostale oblasti koje su naslonjenje na nas. Mnogo je pitanja i mislim da su veoma neozbiljno krenuli u aktivnosti", kaže za Klix.ba predsjednik Sindikata radnika Kreke i član Upravnog odbora Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH.

Nadležni navode da rudnici Kreka duguju 420 miliona KM te da se na tom iznosu ne staje, shodno negativnom poslovanju. Pozivajući se na zvanične podatke uprave, Tokić navodi da su Krekini rudnici u protekle 22 godine dali nešto više od 45 miliona tona uglja.

"Od toga, više od 40 miliona tona se odnosilo na potrebe Termoelektrane Tuzla i to po katastrofalno niskim cijenama. Da su samo deset maraka te cijene bile više, iako bi opet bile izuzetno niske, dugovanja rudnika ne bi bila ovakva. Tako da te njihove priče da su rudari krivi ne stoje", kaže Tokić.

Rudari su na kraju zaključili da će njihovi naredni koraci zavisiti od poteza za kojima budu posezali nadležni.