Sutra u KS
0

Prezentacija programa PTSP-a u

FENA
Prezentacija "Programa praćenja, prevencije i liječenja demobiliziranih branilaca i članova njihovih porodica od PTSP-a u Kantonu Sarajevo" bit će održana 18. decembra u Sarajevu.

Stručni tim za izradu i implementaciju ovog programa, imenovao je ministar zdravstva KS-a Mustafa Cuplov u maju 2007. radi utvrđivanja stope obolijevanja od PTSP-a u ratnom i poslijeratnom periodu te poduzimanja mjera liječenja oboljelih.

Rad tima u proteklom periodu podrazumijevao je stalni kontakt s ciljanim grupama i centrima za mentalno zdravlje, prikupljanje podataka o demobiliziranim borcima i njihovim porodicama, organizovanje radionica i seminara te na koncu i samu izradu programa.

PTSP postoji otkako postoji i čovjek, a prvi put je klinički utvrđen 1980. u američkoj psihijatrijskoj praksi. Vjerovalo se da nastaje poslije akutne stresne reakcije, međutim, postoje čvrsti dokazi da se PTSP može javiti čak i nakon 30 i 40 godina od djelovanja stresa.

Pored ministra Cuplova, planirano je da prezentaciji prisustvuju načelnici općina, direktori javnih zdravstvenih ustanova, predstavnici boračkih udruženja i mnogi drugi, saopćeno je iz Pres- službe KS-a.