CCI o Vladi i Skupštini KS
0

FOTO / Preraspodjelom fotelja izgubljena 2 mjeseca dragocjenog vremena

Piše: Adisa Pobrić
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba (Foto: N. G./Klix.ba)
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba (Foto: N. G./Klix.ba)
Na raskide koalicija, uspostavljanje novih, smjene ministara i općenito prekompoziciju vlasti, Vlada i Skupština Kantona Sarajevo protraćile su ove godine dva mjeseca, ističu iz Centara civilnih inicijativa u izvještaju o monitoringu rada ovih institucija.
Konferencija za medije Centa civilnih inicijativa (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Konferencija za medije Centa civilnih inicijativa (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
CCI upozorava da su kriza vlasti, izgubljeno vrijeme i gomilanje problema od životnog značaja za građane Sarajeva okarakterisali rad Vlade i Skupštine u proteklom periodu.

Nepoštivanje Poslovnika o radu i etičkog kodeksa

Utvrđeno je da su Vlada i Skupština KS realizovale 79 posto planiranih obaveza za prvih devet mjeseci 2012. godine.

Monitoringom skupštinskih zasjedanja uočena je praksa kašnjenja početka sjednica, duže diskusije i češćih replika no što je dozvoljeno, također je uočeno često odstupanje od teme, dobacivanje s mjesta, dijalog između dva sagovornika, otvaranje diskusije i polemike o temama koje nisu na dnevnom redu, kao i napuštanje sjednice u vrijeme glasanja. To pokazuje, ističu iz CCI-a, da je radi stvaranja radnog ambijenta hitno potrebno početi dosljedno poštivanje Poslovnika o radu i etičkog kodeksa.

Na 11 sjednica i 15 zasjedanja poslanici su proveli 136,5 sati. Sjednice su u prosjeku trajale 9,6 sati, a usvojeno je 187 mjera. U Skupštini je profesionalno angažovano 12 poslanika, a u Domu naroda Parlamenta FBiH 15. Osam je poslanika koji nisu profesionalno angažovani. Mjesečni paušal poslanika je 828,29 KM, a plata profesionalno angažovanog poslanika je 1415,62 KM.

Miloš Karišik, konsultant za monitoring CCI-a (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Miloš Karišik, konsultant za monitoring CCI-a (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)

Iako im Poslovnik o radu nalaže da su dužni prisustvovati, učestvovati i odlučivati na sjednicama, tek polovina (17) njih prisustvovala je svim zasjedanjima. Najviše izostanaka, čak osam, imao je Amor Mašović, Selma Filipović i Nermin Pećanac po pet, a Haris Alić četiri od ukupno 15 zasjedanja.

Najčešće o razrješenju i imenovanju kadrova

Amor Mašović, Kemal Ademović i Mirjana Malić nisu postavili nijedno od 174 pitanja, niti su pokrenuli ijednu od 92 inicijative.

Najviše mjera koje su se našle na dnevnom redu odnosilo se na davanje saglasnosti na razrješenja i imenovanja kadrova - predsjednika i članova upravnih, nadzornih i školskih odbora te skupština javnih preduzeća i ustanova.

Program rada Vlade KS realizovan je 67 posto. Najbolje rezultate bilježe Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljene osobe i izbjeglice i Ministarstvo kulture i sporta, koja su u potpunosti realizovala sve svoje obaveze za prvih devet mjeseci, kao i Ministarstvo zdravstva, koje bilježi visok stepen realizacije (38 od 39 planiranih). Ova ministarstva su ujedno imala i najveći broj planiranih mjera.

Najniži stepen realizacije mjera imaju Ministarstvo obrazovanja i nauke (8 od 14), Ministarstvo saobraćaja (7 od 13) i Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša (6 od 14 planiranih mjera).

Raskidi koalicija, smjene ministara...

Polovinom godine došlo je do promjene u raspodjeli vlasti u KS. Odluke iz oblasti obrazovanja, policije te amandmana na Ustav KS dovele su do poteškoća u pronalaženju kompromisa, što je dovelo do raskida koalicije SDP - SDA. Potom je uspostavljena nova koalicija i skupštinska većina SDP - SBB, te su smijenjeni ministri u Vladi KS iz reda SDA. Nova skupštinska većina imenovala je nove ministre - četiri iz SBB-a i dva iz SDP-a. Međutim, nakon dvomjesečne pauze za godišnje odmore i ova nova koalicija je izgubila podršku u Skupštini KS, pa u augustu dolazi do nove inicijative za raspravu o nepovjerenju Vladi. Na 20. sjednici održanoj 21. septembra povjerenje Vladi je izglasano, ali je ona u tehničkom mandatu održala još osam sjednica.

Iz CCI-a upozoravaju na potrebu promjene i dopune Zakona o Vladi, u čijem članu 9. stoji da Vlada podnosi ostavku ako joj u bilo koje vrijeme Skupština izglasa nepovjerenje, a u članu 31. da do imenovanja premijera i članova nove vlade poslove iz njene nadležnosti vrši vlada u dosadašnjem sastavu.

Još dva mjeseca su izgubljena na pregovore o novom sazivu Vlade, a Vlada KS u današnjem sazivu konačno je uspostavljena 21. novembra. Čine je premijer, četiri ministra iz SDA, dva iz BPS-a, dva iz SDU-a, jedan iz Narodne stranke Radom za boljitak, jedan iz BOSS-a te dva ministra koje su predložili samostalni zastupnici koji čine skupštinsku većinu.

Dario Jovanović i Miloš Karišik iz CCI-a (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Dario Jovanović i Miloš Karišik iz CCI-a (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Brojni zadaci pred Skupštinom i Vladom

Ovaj heterogeni sastav Vlade i skupštinske većine u kojoj niko nema apsolutnu većinu može predstavljati primjer demokratičnosti i pluralizma jer u donošenju odluka mora doći do kompromisnih rješenja bez preglasavanja, poručuju iz CCI-a. S druge strane, ukoliko se zanemare interesi građana, a preovladaju lični i stranački interesi, vrlo brzo može doći do nove krize vlasti, s obzirom na tijesnu skupštinsku većinu od 18 poslanika.

Nova koalicija, skupštinska većina i vlada pred sobom imaju zadatak hitnog rješavanja nagomilanih problema poput komunalnih pitanja, javnog gradskog prijevoza, budžetskog deficita...

Iz CCI-a su još jednom pozvali građane da se dodatno informišu o radu svih skupština, poslanika i delegata posjećujući Virtuelni parlament.