Komentari (95)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Neki od komentara koje sam čuo od ovih službenika:sjeba me barcelona sinoć(aerodrom sarajevo),dje smo nas dvojica u svemu tome(gp bosanski brod),jel bolje da meni daš cvanciku ili cariniku petobanku(orašje/županja),možeš li mi pogledati jedan dio za pežoa 307(gp bosanski brod) itd. ...
Aerodrom Sarajevo - A gdje ti je kofer? -Nemam. Kako nemas, otkud da putujes bez kofera. -Gospodine, isla sam na vikend, ruksak sasvim dovoljan. Ali kako nemas kofera. -Imam kuci 3 kofera. Ali kako samo ruksak? Granicni prelaz Raca - Gospodine, mogu li dobiti ulazni pecat u pasos? -Sta ce ti ulazni pecat, mi to ne udaramo u BiH pasose. -Ali treba mi. Ama mi ne radimo to za BiH pasose. Doljani - Jesi ti to sama vozila cijelo vrijeme. -Da. Odakle ides? Gdje si bila? Kod koga? Cime se bavis? ..
Kome ba da se mi prilagođavamo i učimo engleski? Neka se oni nama prilagođavaju (granični policajac).
I ovakvi blesavi kakvi jesmo nismo ni blizu arogancije i bezobrazluka koju ćete naći kod mnogih u svijetu npr. kod Francuza! Kod nas mnogo svijeta barata nekim stranim jezikom, nismo ni glupi a otiđite kao turistau Francusku i probajte malo onako neobavezno pitat nešto na Engleskom pa ćete vidjet.
Idem ja u Sarajevo sa jaranom Marokancom.Marokanac radi u EU ima vizu.U HR ulazimo bez problema,na ulasku u BiH na Bosanskom Brodu,kaže meni seljak,njemu treba viza ??Ja kažem netreba radi u EU,zvao je našu ambasadu i pitao??Rečenomu je da mu netreba viza za 7 dana.Seljak meni ljutito vraca pasoš jer nije uspio da me zajebe i da mi uzme 20 eura??
Svim nasim javnim sluzbenicima nedostaje poznavanje stranih jezika i bon-tona. Daleko smo od profesionalnosti ....
Sjedim u busu, ulazim u BiH, upade granicar i veli jel sve uredu, jest, vrati se pa zagrabi od sofera dvije sake karamela i izadje.
bar neke osnove engleskog moraju znati ... nedavno se tako lik iz granicne krenuo derati na dvije cure u busu jer nisu sklonile mobitele (cure nisu pricale ili slicno, samo im je bio u ruci) a one ga nisu razumjele. Znaci one njemu da ne razumiju sta hoce on se dere na nasem ... dok ja nisam preveo i cure sklonile mobitele ne da nije prestao, poslije toga ni da kaze et sorry ili nesta. to je nedopustivo !!!
sve nepismeno i sklono baljezgarijama, u prijevodu na bosanski...
kako možeš raditi na graničnom prelazu a da ne znaš bar jedan strani jezik? Pa ne ulaze u BiH samo Srbi, Hrvati i Crnogorci.
E kad je moj skolski, koji je bio totalni propalitet dobio posao u granicnoj, samo zato sto je Hrvat, onda zamisli. Izasao konkurs, prijavio se, prosao na nacionalnoj osnovi i drma lovu na granicama godinama. Radio dugo u Hercegovini, na istocnoj granici. Ko zna sta je tu sve proslo. Vozi auto kojeg bi se postidio i direktor Telecoma. :) Ne zna beknut maternji, a kamoli engleski.
@starbuck sve znam. a znam i da su ova dva minusa od policajaca sa granice.
Poznavati strani jezik je za njih naucna fantastika, treba poceti od jednostavnijih stvari. Kao na primjer, da se "ti" ostavi u kuci i u stali, a da se sa gradjanima pocne koristiti "Vi".
Pozeljno je znati engleski, njemacki i ostale jezike. Ali poenta je kod ponasanja nasih carinika, sluzbenih lica koja predstavljaju zemlju na samom ulazu. kada ti sluzbenici nemaju ni znanja a bogami ni skole sta ocekivati. "Dobar dan" "Hvala lijepo", "Sretno" i nista drugo To su ih trebali nauciti. A mnogi se ponasaju kao da su kod "tri sesira", bez kulture, postovanja. Losa slika za zemlju.
Osnove engleskog? Naravno da imaju... "Aj tinks d osnove jezika is real."
Ovi sa granicnog prelaza su vrlo ograniceni pa im jezik ne ide od ruke ...
Nakon 4 godine Lijanović uhapšen a drugi osumnjičeni Čović samo što nije proglašen carem. Tvrdi da će za 20 dana najkansije donijeti novi izboirni zakon kojim će biti doživotno izabran za člana predsjedništva BiH !! Zove se Dragan čović. Evo završene riječi sa suđenja i kako su mu nestali dokazi ali i Dodiku i Brankoviću i to sve bezbeli po zakonu !! https://www.cin.ba/zavrsne-rijeci-sa-sudenja-draganu-covicu/ https://www.cin.ba/nestali-dokazi-iz-predmeta-covic-lijanovici/
budimo realni, iako sam ja od onih sto smatra da svako mora poznavati osnove engleskog, a svako ko ima doticaja sa strancima pricati ga vrlo dobro, rijetko gdje u svijetu sam primjetila da granicni policajci pricaju engleski (ili mozda samo ne zele pricati) Italija, Francuska, Austrija, Madjarska, a posebno zemlje u regionu... tako da sto se tice engleskog, i nasi samo prate svjetske trendove.
PA mozda kad cuju "tvoj engleski" nece da pricaju , da te ne blamira previse ?
@feluga a mozda se srame upotrijebiti svoje skromno znanje kad cuju moj savrseni engleski, imas pravo, moguce da je do mene :) ne znam od kuda minusi, da li zato sto sam rekla da svako mora poznavati bar osnove engleskog, pa ste se nasli uvrijedjeni ili sto sam proputovala svijet... nesto izgleda smeta u mom komentaru, nisam sigurna sta od ovo dvoje
PRIKAŽI ODGOVORE (5)
Jao, neki dan u Horgošu: - Ver ju gou? - U Beograd idemo. - Turist, biznis? - Halo, poslom idemo, u Beograd! - Znači biznis. Vot biznis? - Uh, imamo zakazan sastanak sa poslovnim partnerom u Beogradu... - A srpski govoriš! Ajde, ajde, doviđenja...