BiH
111

Preporuka: Granični policajci u BiH da poznaju osnove engleskog jezika i da se suzdrže od suvišnih komentara

Piše: Er. M.
Građani BiH u 2015. godini najviše su se žalili na rad policijskih službenika Granične policije, stoji u Izvještaju o radu Odbora za žalbe građana Parlamentarne skupštine BiH za 2015. godinu. Odbor za žalbe preporučio je između ostalog da policijski službenici granične policije svedu komunikaciju s građanima na službeni nivo, odnosno "bez nepotrebnih i suvišnih komentara".

U toku 2015. godine Odbor za žalbe građana Parlamentarne skupštine BiH primio je ukupno 55 žalbi podnesenih protiv policijskih službenika Granične policije, 15 žalbi protiv policijskih službenika Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), 11 žalbi protiv policijski službenika Direkcije za koordinaciju policijskih tijela i 10 žalbi protiv službenika različitih policijskih tijela na nivou entiteta i kantona.

Tokom 2015. godine Odbor za žalbe građana razmatrao je 44 žalbe na rad i postupanje policijskih službenika Granične policije BiH, zajedno sa izvještajima o izvršenim preliminarnim provjerama Granične policije BiH. Odbor za Žalbe građana jednoglasno je prihvatio 39 izvještaja o izvršenim preliminarnim provjerama Granične policije BiH, dok je sedam vraćeno na dopunu u skladu sa smjernicama Odbora.

Među razmatranim žalbama za pet je utvrđeno postojanje osnova za pokretanje disciplinskog postupka, dok je u jednom od predmeta policijski službenik suspendovan do okončanja disciplinskog ili krivičnog postupka.

Na osnovu razmatranih žalbi Odbor za žalbe građane usvojio je pet preporuka koje su dostavljene Graničnoj policiji, a u kojima se između ostalog preporučuje da na visokofrekventnim graničnim prijelazima Bosne i Hercegovine, odnosno graničnim prijelazima koje turisti najčešće koriste za prelazak granice, budu angažirani policijski službenici koji poznaju osnove engleskog jezika.

Odbor za žalbe građana pozivao je Graničnu policiju BiH i da policijskim službenicima ove agencije skrene dužnu pažnju o vrsti informacija koje mogu objavljivati na društvenim mrežama.

Građani su se najviše žalili na rad policijskih službenika na graničnim prijelazima Doljani i Brod. Najviše žalbi (16) je upućeno na neprimjerenu komunikaciju, drsko i neprofesionalno ponašanje policijskih službenika.

"Tokom razmatranja žalbi konstatirano je da je u većini slučajeva nezadovoljstvo građana uslovljeno neprimjerenom, suvišnom komunikacijom policijskih službenika, te u nekim slučajevima drskim i neprofesionalnim postupcima policijskih službenika", stoji u Izvještaj o radu Odbora za žalbe građana PSBiH za 2015. godinu.

U vezi s tim, Odbor smatra da bi bilo korisno periodično organizovati obuke policijskih službenika o načinu komuniciranja s građanima, pri čemu ona treba biti svedena isključivo na službeni nivo "bez nepotrebnih, suvišnih komentara, što nerijetko dovodi do verbalnog konflikta, a koji potom rezultira žalbom građanina na rad policijskog službenika".

Odbor za žalbe primio je i sedam prijava koruptivnog djelovanja policijskih službenika Granične policije BiH, a u dva je utvrđena osnovanost navoda. Građani su se također žalili i na predugo zadržavanje na granicama te na nepoznavanje propisa policijskih službenika prilikom vršenja granične kontrole.

Što se tiče žalbi na rad policijskih službenika SIPA-e Odbor je u 2015. godini razmatrao 15 žalbi podnesenih na postupke policijskih službenika ove agencije od kojih je četiri bilo označeno određenim stepenom tajnosti u skladu sa Zakonom o zaštiti tajnih podataka. Odbor je konstatovao da je 14 žalbi neosnovano, dok je po jednoj žalbi utvrđena odgovornost policijskog službenika kojem je izrečena novčana disciplinska sankcija u iznosu od 15 posto na osnovu plaće u trajanju od dva mjeseca.

Razlozi podnošenja žalbi protiv policijskih službenika SIPA-e uglavnom su se odnosili na neprofesionalno ponašanje, zloupotrebu službenog položaja ili su pak rezultat ličnih sukoba između građana i policijskog službenika.

Baš kao što je slučaj i sa Graničnom policijom BiH, Odbor za žalbe preporučio je i SIPA-i da policijskim službenicima ove agencije skrene pažnju o vrsti informacija koje mogu objavljivati na društvenim mrežama.

Odbor za žalbe zaprimio je i 11 žalbi na rad policijskih službenika Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, od kojih je odsm razmatrano, dok se za tri čeka izvještaj o preliminarnim provjerama Direkcije.

Razlozi za podnošenje žalbi uglavnom se odnose na neprimjereno i neprofesionalno ponašanje policijskih službenika te na neprimjerenu komunikaciju spram građana.

Razmatrajući ove žalbe Odbor ni u jednom prijavljenom slučaju nije utvrdio postojanje povrede službene dužnosti policijskih službenika Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH. Policajcima iz Direkcije također je preporučeno da paze šta objavljuju na društvenim mrežama.