U 89. godini
1.1k

Preminuo prof. dr. Ismet Dizdarević, utemeljitelj psihologije kao akademske discipline u BiH

D. Be.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Prof. dr. psihologije Ismet Dizdarević (89) preminuo je u Sarajevu. Bio je prvi doktor psiholoških nauka u Bosni i Hercegovini.

Posljednjih nekoliko godina bio je bolestan i o njemu je brinula supruga Jasmina, a vijest o smrti je objavio predsjednik Platforme za progres Mirsad Hadžikadić.

"Sa nama više nije prof.dr. Ismet Dizdarević. Fizički ne, ali je u našem pamćenju ostavio neizbrisiv trag. Znali smo se više od dvadeset godina. Prvo profesionalno, radeći na konferenciji o genocidu u Srebrenici, a onda i kao prijatelji. Krasile su ga divne osobine. Kao psiholog bio je utemeljitelj psihologije kao akademske discipline u Bosni i Hercegovini, omiljeni predavač studentima, poštovani naučnik i cijenjeni autor bezbroj knjiga", napisao je Hadžikadić.

Dodao je kako je Ismet Dizdarević kao čovjek bio inteligentan, iskren, pošten, odan, prijatan, pozitivan, discipliniran, temeljit, odgovoran, fokusiran, šarmantan i vedar.

"Ukratko, super insan. Bio je sretan što mu je život bio upotpunjen divnom životnom saputnicom, poznatom psihologinjom Jasminom Dizdarević, koja ga je tako brižljivo njegovala u posljednjim godinama života. Prof. Dizdarevića zaboraviti ne možemo, ali možemo i moramo slijediti njegov pristup životu: znanje, poštenje, odgovornost i karakter. Bila mi je čast znati ga i zvati ga prijateljem. Neka mu je laka zemlja."

Završio je studij psihologije na Odjelenju za psihologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu 1958. Doktorsku disertaciju pod nazivom: Uticaj stvaralačkih sposobnosti na socijalno ponašanje učenika, odbranio je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu 1978.

Radio je od 1961. na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Izabran je 1961. za asistenta, 1978. za docenta, 1980. za vanrednog profesora i 1987. za redovnog profesora.

Predavao je predmete Opća psihologija i Psihologija ličnosti.

Ismet Dizdarević je osnivač i prvi predsjednik Odsjeka za psihologiju na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Predavao je i na Odsjeku za pedagogiju i Odsjeku za filozofiju i sociologiju, Držao je nastavu na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, Fakultetu kriminalističkih nauka u Sarajevu, Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, Fakultet islamskih nauka u Sarajevu, te na Nastavničkom fakultetu Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru. Penzionisan je 2004. a u zvanje professor emeritus izabran je 2005. godine.

Ismet Dizdarević objavio je preko 200 naučnih i stručnih radova. Bio je urednik časopisa Porodica i dijete, Odjek, Prosvjetni list, Revija za psihologiju.

Bio je potpredsjednik i predsjednik Društva psihologa Bosne i Hercegovine, predsjednik Saveza udruženja za profesionalnu orijentaciju Jugoslavije. Dobio je nagradu “Veselin Masleša” i Šestoaprilsku nagradu grada Sarajeva (1991).