BiH
65

Pet samoubistava u četiri dana u BiH: Odluka ne dolazi naprasno, ona 'tinja' u njima

Piše: E. G.
Foto:Klix.ba/Arhiv
Foto:Klix.ba/Arhiv
Kraj prošle sedmice i vikend bili su kobni u BiH. Više osoba širom naše zemlje počinile su samoubistva. Radi se uglavnom o muškarcima mlađe životne dobi.

U četvrtak je 24-godišnji mladić Mirza Goretić počinio samoubistvo vješanjem u bihaćkom naselju Nova četvrt. Još jedna tragedija potresla je Unsko-sanski kanton jučer kada se 26-godišnji Adnan Selimović iz Cazina također odlučio na ovaj korak. Selimović je sebi oduzeo život na isti način. Komšije i prijatelji su u medijima izjavljivali da ne znaju za bilo kakve veće probleme, a koji bi mogli nagnati dvojicu mladića da dignu ruku na sebe.

Subota je odnijela još jedan život, ovog puta u Posavini. Komšije su u subotu ujutro u objektu pored porodične kuće pronašle beživotno tijelo 51-godišnjeg P. Ž. iz Donje Mahale. On je, kao i prethodna dvojica mladića iz Krajine, počinio samoubistvo vješanjem. Radi se o čovjeku koji je živio sam, a nedavno se razveo.

Za samoubice su razlozi uvijek krupni

Samoubistva su uvijek individualna stvar i svaki problem koji takve osobe imaju, sebi ga predstavljaju kao nešto krupno i nerješivo, bez obzira što se drugima to objektivno može činiti kao banalan problem.

"Uvijek postoji neki razlog i motiv. Kod samoubistava su uvijek naglašeni ili prenaglašeni individualni razlozi. Koliko god se nama koji posmatramo sa strane razlog za samoubistvo činio sitnim, u njegovoj ili njenoj svijesti je najčešće razlog toliko krupan da u tom momentu ne postoji izlaz. Odluke o samoubistvu nisu trenutne. Kada se to desi često čujemo upravo to da se osoba družila s drugim ljudima, da se činilo da je s njim sve uredu, ali samoubistvo je uvijek praćeno prethodnim nošenjem u sebi nekog osjećanja ili problema koji je njegov specifičan problem", kaže za Klix.ba prof. dr. Ismet Dizdarević, socijalni psiholog.

Profesor naglašava i to da su samoubistva i u svijetu česta pojava, odnosno da postoji visok stepen samoubistava, tako da se je to zapravo svakodnevni alarm u društvu, čak i u razvijenim zemljama.

Prof. dr. Ismet Dizdarević
Prof. dr. Ismet Dizdarević
"Iako razlozi mogu biti i općeg, mi psiholozi mislimo da su oni pretežno individualnog karaktera. Čak i kada je ekonomska situacija teška, kad je neimaština, to može biti neki razlog, međutim uvijek je primarni razlog onaj individualni", dodaje profesor.

Tokom vikenda, tačnije jučer, dva samoubistva dogodila su se i u Sarajevu. Benan Dorić (44) se objesio u dvorištu porodične kuće u Velešićima. Radi se o čovjeku koji je već u nekoliko navrata pokušao samoubistvo. Početkom prošle godine se pokušao ubiti rezanjem vena, a u septembru je izazvao eksploziju plina s ciljem da se ubije. Tom prilikom je povrijeđen, kao i njegove supruga i majka. Dorić je jedan od optuženih u predmetu "Lutka", koji vodi Tužilaštvo BiH.

Glas savjesti

Drugo samoubistvo u Sarajevu počinio je Rasim Pljevljak, pripadnik Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA). On je u subotu navečer ubio Sadetu Alomerović i ranio njenog brata Sameda, nakon čega je bježao od policije. Kada su ga policajci opkolili jučer tokom akcije hapšenja na području Stojčevca, Pljevljak je pucao u sebe.

"Po onim objektivnim kriterijima čudimo se zašto je takvo nešto uradio pripadnik SIPA-e. Ipak su tamo momci po mom uvjerenju oni koji su odabrani, zdravi, nisu skloni kriminalu i tako dalje. On je ubio djevojku, ranio mladića, a potom počinio samoubistvo. U tom momentu šta je on mogao misliti? Možda je ranije pokazivao neke znake agresivnog ponašanja i slično, to znaju možda ljudi s kojima je tamo radio, ali pretpostavka je da je bio 'ispravan' momak, da je došao u kritičnu situaciju koja je, prema opisu medija, mogla njemu biti izazovna da krene i ubija faktički bez razloga. Ako je s njim inače sve bilo uredu ranije, onda je progovorila savjest. Ona se uvijek javlja u takvim situacijama i proganja počinitelja cijeli život, ako je prethodno da tako kažem, bio moralan čovjek. Mada, uvijek kod počinitelja ubistava ili samoubistava, postoji nešto što je bilo latentno prisutno, prigušeno i nije se do tog momenta ispoljavalo", objašnjava Dizdarević.

Protekli vikend je donio tragedije i na bh. cestama. Čak četiri osobe su poginule u saobraćajnim nezgodama, a 12 ih je povrijeđeno.