BiH
10

Premijera dokumentarnog filma o tvorcu Dejtonskog sporazuma Richardu Holbrookeu

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Na kanalu HBO večeras će biti premijerno prikazan dokumentarni film o životu i diplomatskoj karijeri Richarda Holbrookea.

Dokumentarni film "The Diplomat", autorsko je djelo njegovog sina Davida, koji pokušava da istraži bogatu diplomatsku karijeru svoga oca.

Holbrooke je bio jedan od najznačajnijih američkih diplomata u proteklim decenijama, a bio je čovjek od povjerenja za nekoliko predsjednika Sjedinjenih Država.

Značajan dio filma posvećen je raspadu Jugoslavije i ratu u Bosni i Hercegovini i na Kosovu. Mnogi su skloni tvrditi da je upravo Holbrooke i njegova upornost najzaslužnija za uspješno okončavanje pregovora u američkoj vojnoj bazi u gradu Daytonu.

Specijalni predstavnik SAD-a za Afganistan i Pakistan bila je jedna od posljednjih funkcija na koju je imenovan Holbrooke.

Holbrooke je umro 2010. godine, a film se premijerno prikazuje samo nekoliko dana uoči 20. godišnjice Dejtonskog sporazuma. Detalje o vođenju pregovora u Daytonu Holbrooke je opisao u knjizi "Završiti rat", a o njegovoj ulozi u mirovnim naporima za okončanje rata u bivšoj Jugoslaviji govore brojne istaknute ličnosti kao što su predsjendik Sjedinjenih Država Barack Obama ili bivši državni sekretar Hillary Clinton.