ICTY
0

Prekinuto suđenje Karadžiću, nastavak 26. oktobra

FENA
Radovan Karadžić (Foto: Reuters)
Radovan Karadžić (Foto: Reuters)
Optuženi Radovan Karadžić završio je u četvrtak unakrsno ispitivanje svjedoka Haškog tužilaštva Asima Egrlića, a suđenje je zatim, u skladu s ranije utvrđenim rasporedom, prekinuto do 26. oktobra.

Egrlić, bivši predsjednik opštinske vlade i lider Stranke demokratske akcije (SDA) u Ključu, bio je 118. svjedok na suđenju Karadžiću, koje je počelo krajem oktobra 2009. godine.

U toku svjedočenja Egrlić je kazao da je Srpska demokratska stranka (SDS) u maju 1992. nasilno preuzela vlast u opštini Ključ, poslije čega su bošnjački i hrvatski muškarci bili nezakonito otpuštani, pritvarani, mučeni i ubijani, a njihove porodice prisilno premještene.

Karadžić, bivši vođa SDS-a i predsjednik Republike Srpske, u unakrsnom ispitivanju je sugerisao da su tijela bošnjačkih civila bila pokopana u masovne grobnice kod Ključa u skladu sa propisima o “asanaciji terena”.

  • Je li to način za asanaciju terena - špilje su bile pune ubijenih ljudi - tijela su pokupljena po terenu i bačena u špilje kod Ključa i Sanskog Mosta, odgovorio je Egrlić, koji je 1996. prisustvovao ekshumacijama tijela iz grobnice i jame na Laništu.

Ključ je jedna od sedam opština u BiH u kojima je, prema optužnici protiv Karadžića, progon Bošnjaka i Hrvata od 1992. dosegao razmjere genocida.

Na Karadžićevu tvrdnju da je “17. ključka srpska brigada imala 300 mrtvih i preko hiljadu ranjenih”, svjedok Egrlić je uzvratio da za to ne zna, ali da zna da je vidio tijela pobijenih civila, koja su ekshumirana i zatim pokopana na primjeren način.

  • Ne znam da li ste imali prilike to vidjeti, gospodine Karadžiću, taj užasan prizor. Puna je Bosna tih grobalja. Ne sporim da su stradali i Srbi i Hrvati, ali su Bošnjaci izvođeni iz kuća i strijeljani, rekao je Egrlić.

Svjedok je precizirao da je u Ključu ubijeno 600 građana, da je porušeno 3.500 kuća i srušeno 17 džamija.

  • To je bio pokušaj da se zatre kultura i tradicija. Nema nikakvog opravdanja za tolike zločine, ma koliko vi ovdje iznosili papira, kazao je Egrlić.

Optuženi Karadžić je ustvrdio da Egrlić nije vidio nijedno ubistvo, što je svjedok potvrdio, ali je ponovio da je vidio tijela u masovnim grobnicama.

Na kraju ispitivanja, Karadžić je Egrliću rekao: “Imamo isti stav o ratu, sve smo mogli bolje uraditi - imali ste tu mogućnost.”

Suđenje Karadžiću će se nastaviti 26. oktobra, u skladu s ranije utvrđenim rasporedom, javio je BIRN Justice Report.

Karadžić je optužen za genocid u Srebrenici, progon Bošnjaka i Hrvata iz 20 opština u BiH, teror nad civilima u Sarajevu dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem, i uzimanje međunarodnih zvaničnika za taoce.