BiH
0

Pregovori o formiranju vlasti na nivou Kantona Sarajevo još traju

FENA
Skupština Kantona Sarajevo
Skupština Kantona Sarajevo
Konstituirajuća sjednica Skupštine Kantona Sarajevo održana je danas, ali još je neizvjesno koje stranke će činiti vlast u ovom kantonu.

Najviše mandata (deset) na proteklim izborima osvojila je Socijaldemokratska partija (SDP) BiH.

Kako je u razgovoru Feni potvrdio Fikret Musić, zastupnik u SKS-u, SDP još vodi pregovore sa svim strankama koje su osvojile mandate na ovim izborima.

"Još nismo na sto stavili ponude o tome ko bi trebao biti premijer KS-a, predsjedavajući, ministri, itd.", dodao je Musić kazavši da će sve biti mnogo jasnije u narednih desetak dana.

Međutim, kazao je, izvjesno je da će SDP za mandatara Vlade KS-a predložiti kandidata.

Po njegovim riječima, kako sada stvari stoje, vlast bi mogla biti formirana do 20. decembra.

Amir Zukić uime Stranke demokratske akcije kazao je Feni da je za sada najviše pregovora bilo sa SDP-om te da je najizvjesnije da će u ovom kantonu, ali i na nivou drugih kantona biti formirana tzv. crveno-zelena koalicija.

On nije htio govoriti ko bi se još mogao pridružiti vladajućoj koaliciji, budući da ove dvije stranke zajedno imaju 17 zastupnika, a za većinu im je potrebno 18.

Inače SDA je osvojila sedam mandata koliko i Savez za bolju budućnost (SBB) BiH - Fahrudin Radončić.

Izudin Bajrović, novi zastupnik u SKS-u (SBB), kazao je da ova stranka ne želi praviti nikakve matematičke koalicije te da ukoliko i bude pokušavala formirati vlast koalirat će s istim strankama na svim nivoima u BiH što je i zvanični stav stranke.

Stoga će oni najvjerovatnije činiti najjaču opozicionu stranku u ovom kantonu.

Besim Mehmedić, dosadašnji premijer KS-a i sadašnji zastupnik u Skupštini, kazao je da Stranka za BiH nije vodila pregovore niti s jednom partijom o formiranju vlasti u Kantonu.

Stoga će, tvrdi on, Stranka za BiH, u ovom mandatu postati opozicija, a predsjednik Kluba Stranke za BiH bit će upravo Besim Mehmedić.

Zaim Backović iz Bosanskohercegovačke patriotske stranke - Sefer Halilović, također je kazao da će ova stranka zajedno sa Socijaldemokratskom unijom (SDU) BiH, s kojom čine zajednički klub i imaju tri mandata, najvjerovatnije činiti opoziciju.

U razgovoru za Fenu iz Koalicije Naša stranka - Novi socijalistički pokret - Zdravko Krsmanović Predrag Kojović kazao je da neće ulaziti u koalicije s nacionalističkim strankama, kakvom smatra SDA, ali da će u svom mandatu u SKS-u činiti sve za dobrobit građana Kantona neovisno o tome od koga dolaze ti prijedlozi.

Iako je najozbiljniji kandidat za premijera ovog kantona Fikret Musić (SDP) on o tome danas nije htio govoriti, tako da ostaje da se vidi koja će koalicija vladati ovim kantonom u naredne četiri godine.